Jmenování nových kardinálů

3.9.2019 

Vatikán. V neděli 1. září papež František oznámil, že v sobotu 5. října při konzistoři bude jmenovat nové kardinály. Jsou mezi nimi tři členové Tovaryšstva Ježíšova.


Arcibiskup z Lucemburku Jean-Claude Hollerich SJ se narodil v Lucembursku v roce 1958. Do Tovaryšstva Ježíšova vstoupil roku 1981 jako diecézní bohoslovec Papežského kolegia Germanicum-Hungaricum v Římě. Po řeholní formaci v Belgii pokračoval ve studiu teologie na univerzitě Sophia v Tokiu, které zakončil licenciátem v německém Frankfurtu. Na kněze byl vysvěcen v roce 1990. V letech 2008 až 2011 působil jako zástupce rektora na univerzitě Sophia v Tokiu, z čehož plynou jeho velké zkušenosti se studiem a vyučováním v Japonsku. V roce 2011 ho papež Benedikt XVI. jmenoval lucemburským arcibiskupem. V roce 2014 se stal předsedou sdružení Justice and Peace Europ, které sdružuje třicet jedna národních komisí Iustitia et pax. V roce 2017 se stal předsedou komise pro mládež CCEE. Arcibiskup Hollerich zastupoval Lucembursko v COMECE od prosince 2011 a aktivně přispíval k dialogu mezi institucemi EU a církví, v březnu 2018 byl zvolen předsedou této komise.

P. Michael Czerny SJ, podsekretář oddělení pro migranty na Úřadu pro integrální lidský rozvoj, se narodil v roce 1946 v tehdejším Československu. Do jezuitského řádu vstoupil v Kanadě v roce 1963. V roce 1973 byl vysvěcen na kněze pro kanadskou jezuitskou provincii. V roce 1978 získal doktorát z mezioborových studií na Chicagské univerzitě. Roku 1979 v Torontu založil jezuitské centrum pro víru a sociální spravedlnost, které řídil až do roku 1989. Po zavraždění několika jezuitů na Středoamerické univerzitě (UCA) se přestěhoval do San Salvadoru, kde roku 1991 zastával funkci prorektora UCA a ředitele tamního Institutu pro lidská práva. V letech 1992 až 2002 působil jako sekretář pro sociální spravedlnost při generální kurii Tovaryšstva v Římě. Pak působil v Africe, kde založil a do roku 2010 řídil africkou jezuitskou síť na podporu boje proti HIV a AIDS, která pomáhá africkým jezuitům angažovaným v této oblasti. Od roku 2005 vyučoval na Hekima College při Katolické východoafrické univerzitě v Nairobi a spolupracoval s keňskou biskupskou konferencí. Od roku 2010 je poradcem Papežské rady Iustitia et Pax.

Emeritní arcibiskup Kaunasu Sigitas Tamkevičius SJ (foto) se narodil v roce1938 v Gudonys. Roku 1955 vstoupil do kněžského semináře v Kaunasu. Studium, které musel přerušit kvůli vojenské službě, dokončil roku 1962 a byl vysvěcen na kněze. Poté sloužil v několika farnostech a roku 1968 vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova, což bylo podle sovětského práva nezákonné. Inicioval petiční akci proti diskriminačním omezením semináře v Kaunasu. To mu přivodilo zákaz kněžské služby a práci dělníka. Od roku 1972 se angažoval ve vydání kroniky katolické církve Litvy, kde zveřejnil fakta o náboženské diskriminaci. Roku 1983 byl opět zatčen a obviněn z protisovětské propagandy. Vězení trávil v pracovních táborech a byl vyhoštěn na Sibiř. Propuštěn byl po uvolnění sovětské politiky. Od roku 1989 byl spirituálem kněžského semináře, o rok později jeho rektorem. Biskupské svěcení přijal roku 1991 a stal se pomocným biskupem v Kaunasu. Po pěti letech se stal arcibiskupem. Několikrát byl předsedou Litevské biskupské konference.


Zdroj: RaVat. Wikipedia.
Foto: Vatican News.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.