Rozhovor s P. Ludvíkem Armbrusterem SJ

29.7.2020 

Moderátorka Českého rozhlasu 2 se zajímala o působení P. Ludvíka v Japonsku

V sobotu 25. července od 17.05 hodin vysílal Český rozhlas 2 v rámci cyklu "Stříbrný vítr" premiéru téměř hodinového rozhovoru s P. Ludvíkem Armbrusterem.


Autorka a moderátorka Jitka Novotná uvedla otce Ludvíka mottem „Vždy se mi vyplatilo žít přítomností a věnovat se jí naplno“ a ptala se zejména na jeho dlouholeté působení v Japonsku.

P. Armbruster hovořil o prvních kontaktech s jezuity, připomenul osobnost svatého Ignáce z Loyoly. Zavzpomínal na počátky řeholní formace v Tovaryšstvu a na noc z 13. na 14. dubna 1950, kdy byl spolu s ostatními spolubratry internován. Vysvětlil, jak to bylo s jeho vypovězením do Rakouska, přesunem do Říma a studiem.

Popsal svoji cestu do Japonska, tamní jezuitskou komunitu, svoji práci i mentalitu Japonců. Na poznávání země jako turista neměl čas, ale dostal se na různá místa v rámci pracovních povinností. Rozhovor se dotkl i japonštiny, která má zcela odlišnou stavbu než čeština.

Po změně režimu v roce 1989 se vrátil do České republiky, aby pomohl obnovit řádovou provincii. Situace církve v zemi ho přivedla k tomu, že se stal děkanem teologické fakulty v Praze. Odpovídal na otázky ohledně nároků této pozice a zájmu o teologická studia.

Rozhovor můžete vyslechnout ZDE.

Zdroj: Český rozhlas 2.
Foto: Archiv.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.