Jezuité v pořadu Živě s Noe

30.9.2020 

Rozhovor s pražskými jezuity v přímém přenosu

V pátek 25. září vysílala televize Noe další díl pořadu Živě s Noe. Moderátorka Marie Hodinářová kladla otázky P. Františku Hylmarovi SJ a P. Petru Havlíčkovi SJ. V druhé části hovořila s Magdalénou Jackovou z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd a Kateřinou Bobkovou-Valentovou z historického ústavu Akademie věd o jezuitském divadle.


Rozhovor s otci jezuity v pražské rezidenci se týkal vzniku řádu a vybraných osobností Tovaryšstva Ježíšova: zakladatele svatého Ignáce z Loyoly, ctihodného Martina Středy, který je známý jako obránce města Brna před švédskými vojsky, a P. Adolfa Kajpra, jehož proces blahořečení probíhá. Přítomní otcové také povyprávěli, co je osobně přivedlo do Tovaryšstva Ježíšova. V průběhu zazněla zhudebněná modlitba svatého Ignáce, jak ji nazpíval asijský sbor z farnosti svatého Františka Xaverského, kde působí jezuité.

Na úvod druhé části jsme vyslechli předtočený rozhovor s P. Petrem Vacíkem SJ, který vysvětlil, co jsou to exercicie čili duchovní cvičení. Pak pořad pokračoval rozhovorem s odbornicemi na jezuitské divadlo, který zodpověděl na otázky, co rozumíme pod pojmem „jezuitské divadlo“; dále proč vznikaly jednotlivé hry, čeho se týkaly, kdo byl jejich autorem. Zhlédli jsme ukázku barokního divadla, jak je v současné době nacvičuje soubor, ve kterém se obě ženy angažují, kde je snaha co nejvěrněji respektovat tehdejší pravidla pro divadlo.

Zkrácený záznam obou částí je ke zhlédnutí ZDE.


Foto: Alena Rousová (kostel sv. Ignáce v Praze).

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.