Nové číslo bulletinu Jezuité hovoří o misijním poslání

22.3.2022 

Olomouc. S jistou časovou prodlevou, ale s tématem zcela aktuálním vychází čtvrté, poslední číslo bulletinu Jezuité roku 2021. Z různých úhlů pohledu se zabývá misijním posláním, jak je chápal svatý Ignác a jeho následovníci.


„Poslání je pokračováním v tom, co konal Kristus,“ říká v úvodníku Petr Havlíček SJ, když vysvětluje, jak jezuité chápou slovo „poslání“. Americký jezuita William A. Barry SJ jako zkušený duchovní doprovázející se zamýšlí nad tím, zda je správné, když se ve vztahu k Bohu považujeme za děti, nikoli za dospělé.

Stěžejní téma rozebírá Václav Dlapka SJ, který z historického hlediska vysvětluje, jak svatý Ignác objevil své poslání a vtělil je do Tovaryšstva Ježíšova. Rozhovor se sestrou Kateřinou Klosovou, která patří do komunity sester Kristova Boholidství a podílí se na aktivitách olomouckého Centra Aletti, odhaluje její cestu víry a řeholního povolání, přibližuje život podle ignaciánské spirituality v jejich společenství. Není možné opomenout zářijovou návštěvu papeže Františka na Slovensku, který sdílí ignaciánskou spiritualitu s jezuity. Reflektuje nad ní Pavel Ambros SJ za pomoci vybraných textů z projevů a kázání během této návštěvy.

V dalším rozhovoru se nám představuje novokněz Samuel Prívara SJ, který přijal kněžské svěcení v červnu 2021. Také on popisuje svoji cestu víry, povolání do Tovaryšstva a ke kněžství. Dává nahlédnout do své noviciátní formace a kněžské služby.

Tématem, které hýbá církví, je synodalita. V rozhovoru pro francouzskou katolickou televizi se k němu vyjadřuje generální představený jezuitů Arturo Sosa SJ, když byl v říjnu 2021 na setkání ignaciánské rodiny z frankofonních zemí.

V listopadu a v prosinci 2021 odešli na věčnost jezuité Antonín Krejčiřík SJ a Ludvík Armbruster SJ. Jejich životní příběh je ve stručnosti zachycen v rubrice „Odešli“. Téměř v závěru bulletinu je upoutávka na nové knihy. První se týká slovenského jezuity Vendelína Javorky (1882–1966), jehož beatifikační proces probíhá. Posledním bodem jsou krátké zprávy ze života Tovaryšstva doma i v zahraničí.


Starší čísla lze najít v archivu bulletinu.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.