Postní umělecká intervence v olomouckém kostele Panny Marie Sněžné

27.2.2023 

Olomouc. Akademická farnost Olomouc při příležitosti začátku postní doby již popáté pozvala do prostoru kostela současného umělce, aby se zhostil tradiční postní umělecké intervence. Autorkou letošního díla je kreslířka a textilní výtvarnice Dagmar Havlíčková. Do sakrálního prostoru vstupuje s rozměrnými duchovními kresbami pod názvem Modlitby.


Vernisáž intervence se konala po liturgii Popeleční středy 22. února. Dílo je v tomto mariánském kostele k vidění až do konce postní doby. Prostřednictvím tohoto nepřehlédnutelného uměleckého artefaktu nás autorka zve k rozjímání a modlitbě.

Dagmar Havlíčková svá díla nekreslí, ale píše. Denně sedá k papíru a černou či barevnou tuší píše věty modliteb, umisťuje je v řadách a sloupcích, vrství je a překrývá. Dává tak vzniknout většinou náhodným ornamentům a obrazcům. Na jedné takové kresbě pak autorka pracuje desítky hodin, nebo dokonce i měsíce.

Akademická farnost Olomouc pořádá umělecké intervence ve svém chrámu od roku 2019. V uplynulých letech spolupracovala s malíři Patrikem Háblem a Janem Jemelkou nebo se sochaři Robertem Bučkem a Janem Ambrůzem.

Dagmar Havlíčková (*1961) je kreslířka a textilní výtvarnice. V letech 1977–1980 absolvovala Střední uměleckoprůmyslovou školu v Brně. V roce 2000 studovala krátce na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, v letech 2002–2007 pak teologii na Pravoslavné teologické fakultě Prešovské univerzity v Prešově. Od roku 2011 působí na pozici kustodky v Muzeu umění Olomouc.


Převzato z webu Akademické farnosti Olomouc.
Foto z vernisáže: Ondřej Soukup (Člověk a víra).

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.