Jezuité a umění

23.5.2023 

Malaga. Malažský umělec Raúl Berzosa zveřejnil na sociální síti Twitter centrální obraz triptychu, který vytvořil pro Antinoriho centrum umění v Tampě na Floridě, které provozuje Tovaryšstvo Ježíšovo. Malíř v obraze rozvíjí vztah mezi jezuity a sedmi výtvarnými uměními.


Na první nástěnné malbě zaujímá střed kompozice ignaciánské slunce. V dolní části se svatý Ignác z Loyoly na kolenou modlí o plody pro Tovaryšstvo. Kolem něj je sedm scén, které spojují jezuity a výtvarné umění. Je zde znázorněno sochařství, hudba, malba, tanec, film, literatura a architektura s umělci jako Bernini, Dominico Zipoli, Rubens, Alfred Hitchcock, Gerard Manley Hopkins a bratr Andrea Pozzo.

8

Na druhé nástěnné malbě je ústřední postavou svatý František Xaverský, za nímž vidíme Ennia Morriconeho. Ten je spjat s jezuity od doby, kdy v roce 1986 složil hudbu k filmu Misie, až po nedávnou Mši pro papeže Františka z roku 2015, složenou na oslavu dvoustého výročí obnovení Tovaryšstva Ježíšova, která měla premiéru v kostele Gesù. Vpravo nahoře můžeme vidět scénu z filmu Misie. Čtvrtý generál Tovaryšstva Ježíšova Claudio Acquaviva sedí v pravém rohu a čte Ratio Studiorum, které sám schválil v roce 1599. V levém rohu je francouzský sochař Pierre Legros mladší, který vytvořil pro jezuity řadu děl. Celá skupina je obklopena studenty hudebníky ze školy, kde bude obraz umístěn.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Spain.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.