Články / Aktuality Dnes je 12. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

P. Josef Koláček jubilantem

Pondělí, 1.9.2014
Řím. V pondělí 1. září slaví své pětaosmdesáté narozeniny P. Josef Koláček, dlouholetý vedoucí českého sekce Vatikánského rozhlasu, autor řady knih i teologických úvah, překladatel, nositel Ceny města Brna v oblasti žurnalistika a publicistika pro rok 2013.


Při příležitosti životního jubilea P. Koláčka uveřejnil Katolický týdeník (2014/35) obsáhlý rozhovor s titulem Já budu tím bláznem! Významný český jezuita v něm vzpomíná na své povolání do Tovaryšstva, PTP i odchod do emigrace.

Cestu, která jej přivedla do Říma, popisuje takto: «Při společném setkání (P. Šilhan) prohodil: „V Římě by bylo zapotřebí omladit české vysílání Radia Vatikán. Kdo se hlásí?“ Odpovědí bylo hluboké mlčení a sklopené hlavy. Tu P. Kunert poznamenal: „Tady Josefovi to píše. Tak by mohl.“ P. Šilhan se obrátil přímo na mě: „Chceš?“ A já: „Když mě pošlete, půjdu.“ Řekl mi, abych si dodělal teologii, při magisterské práci se zaměřil na hromadné sdělovací prostředky, šel na stáž do vídeňského rozhlasu a pak jel od Říma. Tam jsem přišel na svátek sv. Terezie z Lisieux v roce 1970.»

V další části rozhovoru přibližuje P. Koláček práci ve Vatikánském rozhlase i svou překladatelskou činnost a vzpomíná na osobnosti Tomáše Špidlíka či posledních pěti papežů, které mohl díky svému působení ve Vatikánu zblízka sledovat. „Zvolit jezuitu papežem nijak nezapadalo do našich představ. Máme v ignaciánské spiritualitě zakotveno: sloužit bezvýhradně církvi a jejímu náměstku. Ale vládnout jí a rozhodovat o ní, to bylo příliš velké sousto. Ovšem následující rok papež opět dokázal, jak byly tyto obavy neodůvodněné. Zůstává už jen obdiv a nadšení Ad maiorem Dei gloriam, K větší slávě Boží,“ uvádí k osobnosti papeže Františka.

P. Josef Koláček se narodil 1. září 1929 v Brně – Bystrci. Do jezuitského řádu vstoupil po maturitě v roce 1948. V noci z 13. na 14. dubna 1950 byl zatčen spolu s ostatními jezuity a deportován do koncentračních klášterů v Bohosudově a Oseku, později se dostal do PTP. V letech 1954 až 1968 pracoval jako pomocný dělník a tajně studoval teologii. Mnohokrát byl vyšetřován v různých procesech s jezuity, ale naštěstí nebyl nikdy odsouzen. V roce 1968 odjel do Innsbrucku, kde dokončil svá teologická studia. V roce 1970 odešel do Itálie a začal pracovat jako redaktor české sekce Vatikánského rozhlasu. Od roku 1971 do konce roku 2001 byl jejím vedoucím. Nyní v sekci dále působí jako redaktor a věnuje se překladatelské činnosti.

V roce 2007 udělil brněnský biskup Vojtěch Cikrle P. Josefu Koláčkovi SJ při příležitosti 235. výročí založení brněnské diecéze medaili sv. Petra a Pavla za obětavou kněžskou službu. Čeští a moravští biskupové ocenili P. Josefa Koláčka roku 2012 na Velehradě, kdy mu byla udělena Pamětní medaile České biskupské konference za dlouholeté působení v české sekci Vatikánského rádia a za literární i překladatelskou činnost. Roku 2013 obdržel Cenu města Brna v oblasti žurnalistika a publicistika.


Celý rozhovor s P. Koláčkem si můžete přečíst na webu Katolického týdeníku.

Foto: RaVat

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
9.1.2024 Provinční setkání českých jezuitů
22.11.2023 Duchovní obnova moravských jezuitských komunit
17.11.2023 Otec generál Arturo Sosa poznával českou provincii
16.11.2023 Svatá Anežka Česká dala přednost chudým před královským dvorem
14.11.2023 Homilie P. Artura Sosy SJ v olomouckém Centru Aletti



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Studentský Velehrad


Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil