Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Adolf Kajpr oceněn in memoriam

Pátek, 14.11.2014
Praha. Jezuitský kněz Adolf Kajpr byl 13. listopadu večer vyznamenán in memoriam Cenou Václava Bendy, kterou uděluje Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Slavnostní událost se uskutečnilo v reprezentačních prostorách Staroměstské radnice. Ocenění a pamětní medaili „Za svobodu a demokracii“ převzal od náměstka pražského primátora Jiřího Nouzy a ředitele ÚSTR Zdeňka Hazdry mladý jezuita Ladislav Nosek. Součástí slavnostního večera bylo také vystoupení Spirituál kvintetu.


Cenu Václava Bendy dostalo vedle jezuitského novináře a intelektuála Adolfa Kajpra i dalších 15 osobností. Mezi nimi byl i emeritní profesor Evangelické teologické fakulty UK Ladislav Hejdánek, filosof a jeden z prvních mluvčích Charty 77, nebo polský kunsthistorik, disident a pozdější politik Mirosłav Jasiński, ale také nedávno zesnulí katoličtí intelektuálové Marie Kaplanová a Petr Příhoda.

Adolf Kajpr vstoupil v mládí do Tovaryšstva Ježíšova. Po dvou letech noviciátu studoval filozofii v Belgii, a následně teologii v Innsbrucku. Po návratu do Prahy působil v pastoraci a věnoval se také publicistice, psal do novin, měl promluvy v rozhlase. Za protektorátu se díky své novinářské činnosti dostal do sporu s nacistickou ideologií. Byl uvězněn na Pankráci, prošel také Malou pevnosti Terezín a koncentračními tábory Mauthausen a Dachau. Po válce se vrátil do české metropole a začal redigovat týdeník pro mládež Dorost, později časopis Katolík, určený pro katolickou inteligenci. Nevyhýbal se palčivým byť nepopulárním tématům, kritizoval například etický rozměr odsunu německého obyvatelstva a odvážně se zastával svobody svědomí.

V roce 1950 byl zatčen a ve vykonstruovaném monstrprocesu odsouzen na dvanáct let vězení. Postupně vystřídal žaláře na Pankráci, na Mírově, ve Valdicích a v Leopoldově. Zemřel na následky druhého infarktu ve vězení, kde se mu nedostalo lékařské pomoci. Pohřben byl na vězeňském hřbitově a teprve v roce 1968 byly jeho ostatky uloženy do řádové hrobky na Vyšehradě. V roce 1992 byl plně rehabilitován.


Zdroj: ÚSTR

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
14.5.2024 Maria, Matka Bolestná
13.9.2023 Bohoslužba připomene život a příklad víry P. Adolfa Kajpra SJ
14.6.2023 Nový pomník v Bratronicích připomene významného kněze Adolfa Kajpra
24.5.2023 Maria, hvězda jitřní
19.9.2022 Adolf Kajpr SJ jako předchůdce Druhého vatikánského koncilu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil