Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Instituce Evropské unie mají vytvářet kulturu přijetí a solidarity

Úterý, 25.11.2014
Brusel. Během své promluvy v Evropském parlamentu ve Štrasburku v úterý 25. listopadu papež František mimo jiné vyzval k pomoci přistěhovalcům, kteří po stovkách umírají, když se před moře snaží dostat do Evropy. Při příležitosti papežovy návštěvy ve Štrasburku apeluje Jezuitská služba uprchlíkům (Jesuit Refugee Service, JRS) na evropské země, aby zůstaly věrné jedné ze základních hodnot, na nichž je založena Evropská unie. Vyzývá je ke konkrétním projevům solidarity s přistěhovalci a uprchlíky a k tomu, aby se podílely na společných záchranných operacích ve Středozemním moři.


Evropská solidarita s těmi, kdo prchají, aby si zachránili vlastní život, stejně jako solidarita mezi státy Evropské unie, se poslední dobou vytrácí. Na uprchlíky a nucené přistěhovalce je zřídka kdy pohlíženo se soucitem jako na ostatní lidské bytosti v nouzi a na odpovědnost za jejich ochranu se téměř zapomíná.

Po období jednoho roku na sebe Itálie vzala zodpovědnost střežit mezinárodní vody Středozemního moře a zachraňovat lodě migrantů, které se octnou v tísni. Díky italské námořní operaci Mare Nostrum se podařilo zachránit více než 140 tisíc lidí. Dne 1. listopadu tohoto roku zahájila Evropská unie vůbec první koordinovanou reakci na nucenou migraci ze států severní Afriky a Blízkého východu do Evropy přes Středozemní moře. Operace Triton, řízená pohraniční agenturou Evropské unie Frontex, zahrnuje pouze oblast třiceti námořních mil od italského pobřeží. Má k dispozici jen třetinou rozpočtu Mare Nostrum a podstatně méně prostředků. Zdá se, že pro Evropu je důležitější zabezpečit své hranice než zachraňovat lidské životy.

Kontinent bezcitných a sobeckých národů

Ředitel JRS v Itálii P. Camillo Ripamonti SJ zdůrazňuje, že evropští vedoucí činitelé i občané evropských států si musí klást otázku, zda kontinent bezcitných a sobeckých národů opravdu může být místem svobody a spravedlnosti. „Ve světě, kde všichni můžeme být informováni v reálném čase, Evropa předstírá, že nevidí uprchlíky, jež hledají ochranu na jejím území: ty, kteří zemřou ve Středozemním nebo v Černém moři, když se snaží dostat do Rumunska,“ rozvíjí italský jezuita. „Zdá se, že záchrana životů je příliš drahá a že obrana lidských práv je něco, co si už nemůžeme dovolit. Ptejme se sami sebe, zda toto je Evropa, kterou chceme.“

Obtíže a útrapy, kterým čelí žadatelé o azyl, nekončí okamžikem, kdy se dostanou do Evropy. „Naše lidská práva a důstojnost jsou příliš často pošlapány lhostejností, s jakou je s námi zacházeno. Tady v Itálii mnoho z nás uniklo před hrůzami, ale stále se necítíme v bezpečí,“ popisuje uprchlice ze Sýrie Carol, která žádá o azyl v Itálii.

Pravé pohostinství znamená členství v komunitě

Ředitel JRS v Evropě P. Jean-Marie Carrière SJ se domnívá, že je to opravdu otázka morální integrity. „Papež František nám připomíná, že pomoc migrantům tvoří ústřední součást křesťanské tradice. Ještě důležitější je, že naše solidarita by měla znamenat více než jen jednoduše nabídnout pronásledovaným lidem bezpečné místo k životu. Pravé pohostinství je více než tolerance a vždy musí znamenat členství v komunitě,“ podtrhává francouzský jezuita.

JRS vyzývá instituce Evropské unie k tomu, aby konkrétními způsoby podporovaly hodnoty solidarity a aby – slovy papeže Františka – vytvářely „kulturu přijetí a solidarity, ve které nikdo není vnímán jako neužitečný či nepatřičný“. Konkrétně EU vybízí k tomu, aby uvolnila potřebné zdroje k vytvoření evropské námořní záchranné služby. Dále aby vypracovala strategie pro bezpečné a legální způsoby, jak získat ochranu v Evropě, které budou splňovat potřeby různých skupin osob prchajících před porušováním lidských práv, válkami, násilím a dalším nebezpečím, tak, aby již nebyly nuceny riskovat své životy ve Středozemním moři na lodích, které nejsou uzpůsobené k plavbě po moři. A také, aby revidovala tzv. dublinský systém a zajistila, aby žadatelé o azyl již nebyli nuceni hledat ochranu v zemích s azylovými systémy, které nesplňují normy Evropské unie.


Zdroj/ Foto: Jesuit Refugee Service

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.5.2023 Oslava Velikonoc mezi troskami
9.2.2023 Mimořádné zemětřesení v Turecku a Sýrii
20.7.2022 První setkání Taizé v Sýrii
28.12.2017 Byli Ježíš, Marie a Josef uprchlíci?
11.11.2017 Syrský jezuita v Praze hovořil o pronásledování křesťanů na Blízkém východě



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil