Články / Aktuality Dnes je 12. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Zemřel jezuitský arcibiskup Giuseppe Pittau

Sobota, 27.12.2014
Tokio. V pátek 26. prosince, na svátek svatého Štěpána, zemřel v Tokiu jezuitský arcibiskup Giuseppe Pittau, emeritní sekretář Kongregace pro katolickou výchovu.


Papež František zaslal při této příležitosti následujícího dne generálnímu představenému řádu P. Adolfu Nicolásovi soustrastný telegram. V něm vzpomíná na zesnulého jako na „příkladného Božího služebníka, který žil cele pro evangelium“. Papež dále zmiňuje jeho dlouholeté misijní působení.

Petrův nástupce ve svém kondolenčním telegramu „vzdává díky Pánu za jeho službu, kterou zesnulý jezuita poskytoval Svatému stolci jako sekretář Kongregace pro katolickou výchovu, ale také za jeho službu rektora tokijské Sofia university a Papežské Gregoriánské univerzity v Římě“.

Giuseppe Pittau se narodil 20. října 1928 v obci Villacidro. Studoval v Itálii, Španělsku a Japonsku. Svá studia završil na Harvardově univerzitě doktorátem z filosofie. Na kněze byl vysvěcen 18. března 1959. Odešel do Japonska, kde byl učitelem v Jokosuce a přednášel na univerzitě Sophia v Tokiu. Poté byl jmenován japonským řádovým provinciálem a stal se také generálním vikářem Japonska.

V letech 1981 až 1983 byl koadjutorem P. Paola Dezzy SJ, kterého jmenoval Jan Pavel II. papežským delegátem jezuitského řádu v důsledku zdravotní indispozice tehdejšího jezuitského generála P. Pedra Arrupeho.

Roku 1992 se stal rektorem Papežské Gregoriánské univerzity. Dne 11. července 1998 jej papež Jan Pavel II. ustanovil sekretářem Kongregace pro katolickou výchovu a titulárním arcibiskupem z Castro di Sardegna. Biskupské svěcení přijal 26. září 1998 z rukou kardinála Angela Sodana a spolusvětiteli byli kardinál Pio Laghi a kardinál Fiorenzo Angelini. Dne 25. listopadu 2003 přijal papež jeho rezignaci na post sekretáře.


Zdroj: RaVat, Avvenire

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2024 Desáté výročí smrti P. Franse van der Lugta SJ
20.12.2023 Zemřel P. František Brázdil SJ
27.11.2023 Odvaha překračovat hranice a vracet se „domů“
23.10.2023 V Mnichově zemřel P. Eugen Hillengass SJ
29.6.2023 Neokázale a pilně sloužil



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Studentský Velehrad


Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil