Články / Aktuality Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Mezinárodní setkání Taizé a Živé kameny v Praze

Čtvrtek, 1.1.2015
Praha. V české metropoli oslavilo 30 tisíc mladých lidí z více než 60 zemí příchod nového roku v rámci 37. mezinárodního setkání mládeže, organizovaného ekumenickou komunitou Taizé od 29. prosince 2014 do 2 ledna 2015. "Pouť důvěry na zemi", jak se tato akce vznešeně nazývala, se tak do Prahy vrátila po dvaceti čtyřech letech. Společenství věřících kolem pražského kostela sv. Ignáce ve spolupráci se školou Nativity se aktivně do této akce zapojilo jako hostitelská farnost a jako jedno z nejaktivnějších center celého setkání.


Při této příležitosti se v Praze konalo i další setkání Živých kamenů. Mladí dobrovolníci pro účastníky připravili workshop nazvaný "Putování duchovními dějinami Prahy". Ten si vybraly stovky mladých z celého světa a mohly tak odhalovat krásu víry prostřednictvím krásy významných pražských sakrálních památek.

Na "Pouť důvěry na zemi" také 2. ledna navázalo mezinárodní setkání jezuitských přátel a spolupracovníků, kterého se zúčastnily velké skupiny Libanonců, Maďarů, Rumunů a jednotlivci z mnoho dalších zemí. Setkání zahájil český provinciál Josef Stuchlý v pražském kostele sv. Ignáce. Následoval blok modliteb, sdílení, svědectví a prezentace podnětných programů jako je například společný projekt MAGIS 2016, který se bude konat v Polsku a do kterého se zapojí i místní řádová provincie.

Poselství římského biskupa

Papež František se již při nedávné apoštolské cestě do Turecka zmínil o setkáních pořádaných komunitou Taizé. "Mladí lidé nás vybízejí, abychom učinili krok vpřed k plnému společenství. A to nikoli proto, že neznají význam odlišností, které nás dosud rozdělují, ale protože dovedou vidět dál a jsou schopni chápat to podstatné, co nás již spojuje," prohlásil v istanbulském kostele sv. Jiří.

„Tato papežova slova nás naplnila velkou radostí. Zároveň nás volají k tomu, abychom s mladými lidmi opravdu pokročili. Tady v Praze jsou katolíci, ale také protestanté a pravoslavní, kteří přicházejí, aby společně prožili víru v evangelium. Můžeme jít dál, vejít pod jednu střechu a předznamenat jednotu, ve kterou doufáme,“ uvedl pro Vatikánský rozhlas představený ekumenické komunity v Taizé bratr Alois.

Papež účastníkům setkání mládeže v Praze poslal poselství, v kterém je mimo jiné vyzývá ke svobodě a k tomu, aby se nenechali ovlivňovat svými nedostatky a mezemi. „Kristovým darem jste solí země, a to prostřednictvím jeho Ducha, který ve vás přebývá,“ píše ve svém poselství papež. „On přichází, aby světu opětovně dodal jeho skutečnou chuť, k níž dospíváme, jestliže odhalíme krásu společenství s Bohem, mezi bratry a sestrami“.

Svatý otec poté připomíná 25. výročí od obnovení demokracie v České republice: „Nezapomínejte ve své modlitbě na mučedníky, kteří nezištným sebedarováním a za cenu nesmírného utrpení umožnili své zemi vrátit se na cestu svobody... Také vy jste povoláni k tomu, abyste se vydali cestami svobody a sami sebe darovali...“


Fotografie ze setkání v kostele sv. Ignáce si můžete prohlédnout zde.
Zdroj: RaVat, Taize.fr

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
13.6.2023 Mezinárodní setkání Živých kamenů v Neapoli
2.1.2014 Živé kameny na pouti důvěry ve Štrasburku
2.10.2013 Živé kameny tentokrát provázely v Mnichově
9.1.2013 Živé kameny ve Věčném městě
13.12.2012 Adventní Živé chrámy u Salvátora



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil