Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Syrský jezuita o pronásledování křesťanů

Pátek, 6.2.2015
Sýrie. Dosud trvající ozbrojený konflikt, který se do učebnic zřejmě zapíše jako Syrská občanská válka, stále ohrožuje místní křesťanskou obec. Konflikt v polovině března 2011 odstartovaly demonstrace arabského jara a v roce 2012 nabyl podoby do občanské války. "Zejména v posledních dnech se válka skutečně rozběsnila. Bomby vybuchují stále častěji a nelítostněji," říká syrský jezuita Hassan Sahoui.


Dvě stě tisíc mrtvých, z toho 1354 jen v lednu letošního roku, a k tomu 6,6 milionů uprchlíků. Tato hrozivá bilance válečného konfliktu vedla Staffana De Misturu, zvláštního zmocněnce OSN pro Sýrii, aby při vystoupení v zahraniční komisi Evropského parlamentu požadoval nevojenské doplomatické řešení, které by přihlédlo ke všem stranám – alavitům, sunnitům, křesťanům i Kurdům. Zmocněnec Spojených národů na evropské půdě varoval před možným rozšířením konfliktu do Libanonu a požadoval zastavení teroristů z Islámského státu a skupiny Al Nusra, kteří ohrožují město Aleppo.

Mladý jezuitský kněz Hassan Sahoui, který pochází z Damašku, v rozhovoru pro média přiblížil situaci v syrské metropoli. Islámský stát prý například v křesťanské obci Tel Hormizd nařídil odstranit kříž z místního kostela. "Požadujeme bezpečnost a zejména žádáme, aby se celý svět zmobilizoval a hledal cesty k míru, ke smíření a k zastavení násilností takzvaného Islámského státu."

Křesťané se snaží zachovat klid, i když jsou svědky velmi dramatických skutečností. "Je pro nás velkým povzbuzením, když vidíme, že křesťané navzdory tomu všemu zůstávají pevní ve víře a neztrácejí vazbu ke své zemi. Nechtějí ji opustit, i když tu jsou pronásledováni," uvádí Sahoui. Pravost víry se podle jeho slov tříbí právě v době zkoušek. "Nemáme z džihádistů strach. Přejeme si, aby se vrátili z této cesty násilí. Mezi křesťany roste solidarita – a to i vůči muslimům. V soucitu a utrpení držíme pospolu. V Aleppu je v těchto dnech vidět mnoho lidí, kteří se snaží pomáhat a být druhým nablízku," dodává syrský jezuita.


Zdroj: RaVat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
16.1.2024 Dialog s islámem v Ankaře
21.9.2023 Nové objevy ohledně ukrývání Židů během druhé světové války
23.3.2023 Svědectví tureckého jezuity P. Antuana Ilgita, který zažil únorové zemětřesení
12.1.2023 Alianční týden modliteb za jednotu křesťanů
24.2.2022 Náboženství a politika v muslimských společnostech



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil