Články / Rozhovory Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Rozhovory

         A     A     A

Pravý antiklerikalizmus není nic jiného než křesťanství

Středa, 25.2.2015
Rozhovor s autorem knihy o jezuitských rysech pontifikátu papeže Františka

Redakce Jesuit.cz

Italské nakladatelství Mondadori nedávno vydalo knihu „Papež jezuita. "Nedokončené myšlení", svoboda a laicita u papeže Františka“. Kniha se snaží ukázat souvislost mezi gesty, skutky a myšlením papeže Františka a jeho zakotvením v jezuitské spiritualitě. Mezi její hlavní témata patří svoboda, laicita, myšlení, které je neustále v pohybu, či antiklerikalizmus, který však není antiekleziální. Dotýká se také osobnosti sv. Ignáce a jeho Duchovních cvičení a zamýšlí se rovněž nad rezignací papeže Benedikta, učiněnou v duchu „jezuitské“ svobody. Kniha je dílem italského spisovatele a filozofa Vittoria V. Albertiho. V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas vyložil tento profesor filozofie na Papežské lateránské univerzitě některé základní myšlenky svého díla.


V čem je nejvíce patrné, že František je synem sv. Ignáce z Loyoly?

V tom, že je svobodný. Toto je velmi zřetelné, protože jezuita má spiritualitu, která mu ukládá hledat Boha ve všech věcech. Duchovní cvičení sv. Ignáce radí hledat Boží vůli ve všech věcech. A všechny věci, to znamená také ty nejméně myslitelné, nejméně předvídané, nejvíce originální, a to nejenom v rámci struktur církve. Tuto svobodu hledání a povolání tlumočí do své role. Myslím, že toto je v něm nejvíce jezuitské.

V podtitulu knihy se objevuje výraz "nedokončené myšlení". Proč je nedokončené?

O "nedokončeném myšlení" mluvil sám papež a definoval tak právě jezuitskou spiritualitu, tedy myšlení, které se neuzavírá, nedělá definitivní tečku a nevytváří tudíž žádný nátlak: věříš, jsi uvnitř, nevěříš, jsi venku. To, že je nedokončené, znamená, že je stále otevřené, stále hledá, jako filozofie.

Jedním z bodů, který nacházíme při listování touto knihou, je papež František a antiklerikalizmus…

Antiklerikalizmus je pojem, který je interpretován podle toho, co nám k tomu podává historie. V zásadě jej tedy nechápeme jako hnutí za osvobození od církve jakožto struktury moci vázané k trůnu. Pravý antiklerikalizmus není nic jiného než křesťanství, nic jiného než instance svobody. Je to osvobození, které přináší křesťanství, když oponuje idolatrii viditelných struktur. Jako křesťan nemohu než bez ustání hledat svědectví, víru, bratrství… František tedy ukazuje antiklerikalizmus jako cestu, na níž máme být více křesťany a méně klerikály.

Dalším bodem knihy jsou aspekty kontinuity mezi Benediktem XVI. a Františkem…

Řekl bych, že prvek kontinuity je přímo logický. Benedikt XVI. učinil obrovské gesto, když abdikoval, a určil tak krok, to znamená – podle mého názoru – že dal určitý směr následujícímu konkláve. Vzhledem k tomuto tak významnému, závažnému, dramatickému a odvážnému kroku, nebylo možné jednat jinak, jak to ostatně naznačil sám Benedikt XVI., než přistoupit k radikální obnově církevních struktur a celé církve, určitým návratem k pramenům.


Vittorio V. Alberti (Řím, 1978) je italský filozof a spisovatel, šéfredaktor časopisu Sintesi Dialettica, profesor filozofie na Papežské lateránské univerzitě a člen Papežské rady Justitia et Pax. Spolupracuje s řadou italských institutů, vydavatelství a časopisů, mj. také s časopisy italských jezuitů La Civiltà Cattolica a Aggiornamenti Sociali. Je autorem či editorem několika knih, např. Nový humanizmus, nová laicita (2012). Knihu Il papa gesuita. "Pensiero incompleto", libertà, laicità in papa Francesco vydalo roku 2014 Mondadori Education v Miláně.


Zdroj: RaVat


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.1.2024 Chvilka nad Fiducia supplicans
25.10.2023 Směrem k církvi, která se modlí, je pokorná a naslouchá
23.10.2023 Pro naši hlubší účast na synodě ještě není pozdě
19.10.2023 Synodální církev od nejstarších křesťanských komunit až po současnost
11.10.2023 Duchovní cvičení před zahájením synody



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil