Články / Aktuality Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Oscar Romero bude blahořečen

Středa, 11.3.2015
San Salvador. Během své návštěvy Salvadoru oznámil ve středu 11. března italský arcibiskup a předseda Papežské rady pro rodinu Vincenzo Paglia datum beatifikace tamního arcibiskupa Oscara Romera, zavražděného kvůli své víře 24. března 1980. Blahořečen bude v předvečer svatodušních svátků, v sobotu 23. května, v San Salvadoru. Obřadu bude předsedat prefekt Kongregace pro svatořečení, kardinál Angelo Amato. Otevřena byla také kauza blahořečení salvadorského jezuity a Romerova přítele Rutilia Grandeho.


Informace o blahořečení salvadorského arcibiskupa Oscara Romera byla zveřejněna v předvečer výročí násilné smrti Romerova přítele, jezuitského kněze Rutilia Grandeho, který byl první obětí v řadě zločinů spáchaných proti katolickému kléru v zemi, jejíž vláda se prohlašovala za katolickou. Rutilio Grande byl zavražděn v Salvadoru tři roky před Romerovou smrtí, 12. března 1977, společně se dvěma rolníky cestou na bohoslužbu v jedné vesnické oblasti. Byl zabit pravicovými teroristy, protože bránil právo rolníků na zakládání zemědělských družstev.

Podle italského kardinála a předsedy Papežské rady pro rodinu Vincenza Pagliy, který je postulátorem beatifiční kauzy Oscara Romera, sehrál právě salvadorský jezuita a jeho násilná smrt zásadní roli v Romerově pastoračním obratu. Po vraždě svého přítele se Romero začal výrazněji stavět na stranu utlačovaných a chudých, začal ostře kritizovat porušování lidských práv a usilovat o sociální spravedlnost.

Také v případě P. Rutilia Grandeho otevřela salvadorská diecéze počátkem ledna kauzu blahořečení. Cílem středoamerické církve je vést obě kauzy společně k plnému uznání svatosti obou mučedníků. Důvodem je „úzká vazba, která je pojí z teologické a pastorační perspektivy“, vysvětlil arcibiskup Paglia.

Papež František se se svým spolubratrem, P. Rutiliem Grandem, setkal v sedmdesátých letech. „Poznal jsem Rutilia Grandeho na jednom setkání latinskoamerických jezuitů, avšak nemluvil jsem s ním. Po jeho smrti jsem se o jeho postavu hodně zajímal. Opustil totiž centrum, aby odešel na periferii. Byl to velikán," prohlásil o salvadorském jezuitovi.


Zdroj: RaVat.
Foto: Ignatian Solidarity Network.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
7.3.2024 Oslava blahoslaveného Johna Sullivana
4.3.2024 Proces blahořečení P. Pedra Arrupeho SJ postupuje vpřed
8.8.2023 Den Brna zve návštěvníky do jezuitského kostela
29.6.2023 Svatý Petr a svatý Ignác
8.6.2023 Děkovná mše svatá při výročí svaté Pavlíny



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil