Články / Články Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Úmysly Apoštolátu modlitby na měsíc duben

Úterý, 31.3.2015
Úmysly Apoštolátu modlitby s krátkými úvahami P. Pavla Ambrose SJ

Pavel Ambros

Úmysl všeobecný: Aby se lidé naučili mít v úctě stvořený svět a chránili ho jako dar od Boha.

Ostrov Srí Lanka a Filipíny byly zasaženy přírodní katastrofou – tajfunem Jolanda. Když se papeže novináři v letadle ptali na připravovanou encykliku o životním prostředí, řekl: „Nevím, jestli je člověk, který přírodu políčkuje, zcela zodpovědný za klimatické změny, ale z velké části ano. Zmocnili jsme se přírody, matky země. Jeden starý rolník mi řekl: Bůh odpouští vždy, lidé někdy, příroda nikdy.“

„Počátek světa není dílem chaosu, který vděčí za svůj počátek něčemu jinému, ale vychází přímo z nejvyššího Principu, který tvoří z lásky. Big-Bang, který se dnes označuje za počátek světa, neprotiřečí stvořitelskému zásahu, nýbrž jej vyžaduje. Evoluce v přírodě neodporuje pojmu stvoření, protože evoluce předpokládá stvoření vyvíjejících se bytostí,“ řekl papež František na Papežské akademii věd.

Ke křesťanství patří hluboká úcta ke stvoření. „Buď pochválen, můj Pane, spolu se vším svým stvořením, především s panem bratrem Sluncem, jenž je dnem a skrze něhož nám dáváš světlo,“ můžeme zpívat se sv. Františkem z Asissi.

Úmysl evangelizační: Za pronásledované křesťany, aby pociťovali utěšující přítomnost zmrtvýchvstalého Pána a sounáležitost celé církve.

Mučedník se nebrání smrti, jejíž příčinou je nenávist vůči jeho víře, volí smrt, protože nechce zapřít své vyznání víry, nebo jde smrti vstříc, protože jí dovršuje své následování Krista.

Genocida Arménů během první světové války přinesla přes jeden milion obětí. Pronásledování v Mexiku (1925) a ve Španělsku při občanské válce (1936) bylo spojeno s vražděním tisíců křesťanů se záměrným zneuctěním náboženských symbolů. V roce 2000 přijala Komise pro registraci novomučedníků 12 692 oznámení o mučednické smrti 126 biskupů, 5 343 kněží a seminaristů, 4 872 řeholníků a řeholnic, 2 351 laiků. Simone Weilová k tomu říká: „Falešní bohové mění utrpení v násilí. Pravý Bůh mění násilí v utrpení.“

Mučedník umírá před očima Krista v důvěře, že bude následovat jeho oslavené lidství. Není to jen svědectví pro Krista, ale svědectví před Kristem.

Úmysl národní: Za naše biskupy a kněze, aby uměli dobře rozpoznávat znamení časů.

Papež František rád říká: „Co po nás Pán chce? Přeje si, abychom v duchu moudrosti rozuměli znamením časů. Je krásné prosit Pána Ježíše o milost, aby nám seslal svého Ducha moudrosti, abychom tak nepropadali slabému a uniformnímu myšlení podle vlastního vkusu, nýbrž abychom uvažovali pouze v souladu s Bohem. Milost uvažovat myslí, srdcem a duší; myslet podle daru Ducha, hledat smysl věcí a chápat znamení časů.“

Biskupové jsou nástupci apoštolů. Jejich hlavním úkolem je uchovat církvi Kristovo evangelium celé a živé. Spolu s úřadem jim Kristus dal dar rozlišovat v církvi dary jiných, svěřená povolání, duchovní zrání jednotlivců a skupin. Smyslem rozpoznávání znamení časů je dovršit Kristovo dílo ve světě. Kdyby biskup zůstal sám, vystavuje se riziku, že se bude mýlit. Proto jednota biskupů a kněží je hlavní známkou toho, že je vede Bůh.

Biskupové a kněží potřebují naši podporu především tehdy, když musí odvážně vystupovat proti tomu, co člověka dnes zotročuje. „Jaký význam má to, co se děje právě teď? To jsou znamení časů! Duch světa nám však předkládá jiné návrhy. Duch světa totiž nechce, abychom byli lidem, chce z nás udělat nemyslící a nesvobodný dav.“


Více informací o Apoštolátu modlitby naleznete zde.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
30.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na květen
30.4.2024 Odčinit, co odčinit nelze?
19.4.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem
3.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na duben
5.3.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil