Články / Aktuality Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Zemřel kardinál Roberto Tucci SJ

Středa, 15.4.2015
Vatikán. V úterý 14. dubna večer v Římě odešel na věčnost italský kardinál Roberto Tucci, který by se v neděli 19. dubna dožil 94 let. Tento člen Tovaryšstva Ježíšova byl dlouholetým ředitelem Vatikánského rozhlasu a šéfredaktorem časopisu La Civiltá Cattolica. Jako rozhlasový ředitel doprovázel papeže Jana Pavla II. na jeho zahraničních apoštolských cestách.


Soustrastný telegram generálnímu představenému jezuitů, P. Adolfu Nicolásovi, zaslal také papež František. S vděčností v něm vzpomíná na cennou práci, kterou zesnulý kardinál po mnohá desetiletí vykonával pro Svatý stolec. Poukazuje na dynamický a činorodý život kardinála Tucciho, který se vyznačoval velkorysým a koherentním naplněním řeholního povolání. Byl to řeholník pozorný vůči potřebám druhých lidí a pastýř věrný evangeliu a církvi, podle vzoru sv. Ignáce, píše ve své kondolenci papež František.

Pohřeb kardinála Tucciho se uskuteční v pátek 17. dubna odpoledne v bazilice sv. Petra ve Vatikánu. Zádušní mši bude sloužit děkan kardinálského sboru, kardinál Angelo Sodano, a obřad posledního rozloučení papež František.

Roberto Tucci se narodil 19. dubna 1921 v Neapoli. Po vstupu do Tovaryšstva Ježíšova studoval na jezuitských školách v Neapoli, Římě a Lovani. Kněžské svěcení přijal 24. srpna 1950. V letech 1959 až 1973 byl šéfredaktorem časopisu italských jezuitů La Civiltà Cattolica. Během zasedání Druhého vatikánského koncilu působil jako teologický expert. V letech 1965 až 1989 byl poradcem Papežské rady pro sdělovací prostředky. V letech 1973 až 1985 byl generálním ředitelem Vatikánského rozhlasu. Během pontifikátu Jana Pavla II. organizoval papežské zahraničí cesty; do roku 2001 papeže doprovázel téměř na všech jeho cestách mimo Itálii počínaje návštěvou Mexika roku 1979. Při konzistoři 21. února 2001 ho Jan Pavel II. jmenoval kardinálem. Několik měsíců po jmenování dovršil 80 let a ztratil právo účastnit se konkláve.

Po úmrtí kardinála Tucciho čítá kardinálské kolegium 224 členů, z toho 122 volitelů. Tři jezuitští kardinálové (Julius Riyadi Darmaatmadja, Ján Chryzostom Korec a Albert Vanhoye) již nemají právo volit papeže.


Zdroj: RaVat.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2024 Desáté výročí smrti P. Franse van der Lugta SJ
20.12.2023 Zemřel P. František Brázdil SJ
27.11.2023 Odvaha překračovat hranice a vracet se „domů“
23.10.2023 V Mnichově zemřel P. Eugen Hillengass SJ
29.6.2023 Neokázale a pilně sloužil



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil