Články / Aktuality Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Týden modliteb za duchovní povolání

Pondělí, 20.4.2015
Praha. Na nadcházející neděli 26. dubna připadá Světový den modliteb za povolání k duchovnímu stavu. V týdnu, který této neděli, známé jako neděle Dobrého Pastýře, předchází, se církev již tradičně modlí za nová duchovní povolání.


„Proste Pána žně, aby poslal dělníky na svou žeň“. Tato Ježíšova výzva je hlavním důvodem konání Týdne modliteb za duchovní povolání, který letos probíhá od pondělí 20. dubna do neděle 26. dubna.

Tým pro pastoraci povolání v České republice pro tuto příležitost sestavil brožurku, která nabízí modlitby a úvahy na téma povolání ke kněžství a zasvěcenému životu. Zájemci v ní naleznou různé inspirativní texty, mimo jiné také zamyšlení a osobní zkušenosti některých českých a moravských biskupů. Brožurku je možné použít při adoracích, křížových cestách a jiných společných i osobních modlitbách.

„To, co si Pán Ježíš přeje, aby se i člověk účastnil svou touhou a modlitbou na daru povolání, ukazuje, jak daleko jde se svou důvěrou k člověku,“ uvádí v brožurce královehradecký světící biskup a biskupský vikář pro duchovní povolání Josef Kajnek. „Bůh má větší starost o člověka, o jeho štěstí a naděje, než jsme to my schopni vyjádřit. Nicméně nejedná s námi v duchu mentality naší postmoderny ´o nás bez nás´. Děkujme mu, že nás povzbuzuje k modlitbě za uskutečňování plánu jeho lásky a obrovské starostlivosti o tento svět. Modlitbou se člověk spojuje s tajemstvím všemohoucí dobroty a lásky.“

Týden modliteb za duchovní povolání vyvrcholí o čtvrté neděli velikonoční, známé jako neděle Dobrého Pastýře, kdy si církev na celém světě již více než padesát let připomíná Světový den modliteb za povolání. Poselství, které k této příležitosti napsal papež František, nese název Exodus jako základní zkušenost povolání. „Věřit znamená osvobozovat se od sebe, vycházet ven z pohodlnosti a tvrdosti vlastního já, abychom zaměřili svůj život na Ježíše Krista,“ uvádí ve svém poselství římský biskup. „Toto ´vyjití´ nelze chápat jako pohrdání svým vlastním životem, svým cítěním a svým lidstvím. Naopak, kdo se vydá na cestu následování Krista, najde život v hojnosti tím, že sebe samého dává úplně k dispozici pro Boha a pro jeho Království,“ zdůrazňuje papež František. Za příklad dává Abraháma, který opustil svůj domov a vydal se na cestu s důvěrou, že Bůh mu ukáže cestu do nové země.


Těm, kdo rozlišují své povolání, jsou určeny webové stránky Hledampovolani.cz.

Poselství papeže Františka ke stažení ZDE.
Brožurka k Týdnu modliteb za duchovní povolání ke stažení ZDE.

Zdroj: TS ČBK, Hledampovolani.cz.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
25.7.2024 Ke zdravému jezuitskému životnímu stylu
23.6.2024 Víkend pro zájemce o jezuitský řád
19.6.2024 Třetí probace je to, co si její účastníci dávají navzájem
10.6.2024 Péče o mladé a nová duchovní povolání
28.5.2024 Slovenští jezuité prosili o nová povolání



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil