Články / Články Dnes je 12. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Úmysly Apoštolátu modlitby na měsíc květen

Úterý, 28.4.2015
Úmysly Apoštolátu modlitby s krátkými úvahami P. Pavla Ambrose SJ

Pavel Ambros

Úmysl všeobecný: Abychom odmítali kulturu nezájmu, a tak dokázali mít starost o trpící bližní, zejména nemocné a chudé.

Papež František při své cestě na Filipíny hovořil s mládeží o dvou věcech: 1) v dnešní kultuře chybí schopnost plakat a 2) nevíme, co s přebytkem neužitečných informací.

Jak se můžeme učit odmítat kulturu nezájmu? „Některé životní zkušenosti lze spatřit pouze se slzami v očích. Každý z vás ať si proto položí otázku: naučil jsem se plakat, když jsem viděl hladové dítě, dítě pod drogami, dítě bez domova, opuštěné dítě, zneužívané dítě, dítě vykořisťované společností? Občas se sice pláče, ale jen z rozmaru, protože se chce dosáhnout něčeho navíc.“

„Spousta sdělovacích prostředků nás dnes zaplavuje informacemi. Je to špatné? Ne nutně. Může to být užitečné. Jsme však vystaveni riziku žít hromaděním informací. Máme spoustu informací, ale nevíme, co s nimi.“

Jednoduchou cestu nabízí jazyk mysli, jazyk srdce a jazyk rukou. Něco myslet, pocítit v srdci a uskutečnit. Informace, které dostáváme, musejí dojít k srdci a proměnit se v něco konkrétního.

Úmysl evangelizační: Za křesťany, kteří žijí v sekularizovaném kulturním prostředí, aby jim přímluva Panny Marie pomáhala hlásat Krista.

Křesťané v naší zemi žijí a působí uprostřed prosperující, ale stále více sekularizované a materialistické společnosti. Možná si málo všímáme, jak se do našich návyků dostávají zvyklosti světa, kde se s Bohem nepočítá. Jsme pokoušeni přijímat nejenom účinné modely řízení, plánování a organizace přejaté z podnikatelského prostředí, ale také styl života a mentalitu určovanou spíše světskými kritérii úspěchu, a dokonce moci nežli kritérii, která hlásá Ježíš v evangeliu.

Běda nám, říká papež František v Koreji, bude-li Kříž zbaven své moci posuzovat moudrost tohoto světa. Proto vybízí kněze, zaměstnance církve i ostatní křesťany, aby odmítali toto pokušení ve všech jeho formách.

Co ohrožuje hlásání evangelia v současnosti, je povrchnost, především tendence zaobírat se módními záležitostmi, tretkami a zábavami místo toho, abychom se věnovali věcem, na kterých opravdu záleží.

Úmysl národní: Aby nás Bůh učinil hodnými svého povolání.

Je možné vychovat mladého člověka s výhledem na povolání ke kněžství nebo k řeholnímu životu? Sv. Bazil odpovídá následujícím způsobem. Pedagogická pomoc obsahuje tři vynikající prvky: 1) Mladý člověk získá „základní pojmy již od začátku“, bude vědět, co znamená kněžství nebo mnišství; 2) Bude „vyzbrojen příklady zbožnosti, kterými byl vzděláván“. 3) Nakonec „osvojené zvyklosti ho přivedou k tomu, aby snadněji konal dobro“, a tak uvidí, že není těžké následovat určité povolání, jestliže je povolán.

Když je dovršen jednou takovýto program, úloha výchovy již ztratí svoji důležitost. Bazil předpokládá, že v tom okamžiku jsou mladí lidé nasměrováni k domovu svobodně, aniž by pociťovali nátlak, dobrovolně se modlí za světlo od Boha, rozhodují se, zda chtějí vstoupit do kláštera nebo zda dávají přednost jiné cestě, kterou považují za vlastní.

Otcové církve si velmi cenili hodnoty výchovy a povzbuzovali rodiče, aby vychovávali „atlety pro Krista“.


8

 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
30.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na květen
30.4.2024 Odčinit, co odčinit nelze?
19.4.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem
3.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na duben
5.3.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Studentský Velehrad


Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil