Články / Aktuality Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Prahu navštívil významný jezuitský islamolog

Středa, 13.5.2015
Praha. Ve dnech 12. a 13. května zavítal do Prahy francouzský jezuita a znalec muslimského světa Alain Feuvrier. Během dvou přednášek, pronesených na Katolické teologické fakultě a v kostele Nejsvětějšího Salvátora, promluvil k nejširší veřejnosti o základních tématech islámu a jeho vztahu ke křesťanství; pozastavil se také nad otázkou, zda se máme bát islámu.


První ze dvou přednášek otce Alaina Feuvriera nesla název Křesťanství a islám v současné Evropě: Perspektivy, hrozby, šance. Zazněla v úterý 12. května od 9:00 hodin na Katolické teologické fakultě UK. Francouzský islamolog během ní představil některá základní témata islámu, jako je pojetí Boha a proroků či osobnost Mohameda; pozastavil se také nad souvztažností mezi Biblí a Koránem, pochopením náboženské role člověka a společenství, praxí islámu a nad vztahy mezi křesťany a muslimy. Po přednášce následovala debata o aktuálních otázkách, spojených se vstupem islámu do evropského prostředí.

Druhou přednášku uspořádala Česká křesťanská akademie a Akademická farnost Praha. Uskutečnila se ve středu 13. května od 18:00 hodin v sakristii kostela Nejsvětějšího Salvátora a francouzský jezuita se při ní pokusil odpovědět na otázku, zda se máme bát islámu.

P. Alain Feuvrier SJ je francouzský jezuita a znalec muslimského světa, který se islámem zabývá po celý svůj život. Absolvoval studia teologie a etnologie, získal doktorát z psychologie. Dva roky studoval na Papežském institutu arabistiky a islamologie (PISAI) v Římě. Má zkušenosti z misijních pobytů v zemích Blízkého východu a severní a východní Afriky. V Alžírsku se patnáct let věnoval práci se studenty na různých univerzitách. Poslední dobou působil na Madagaskaru. V současné době buduje jezuitské středisko pro porozumění s islámem. Ve Francii, v arcidiecézích Marseille a Paříž, je odborným poradcem v oblastech islámského práva, v otázkách týkajících se smíšených křesťansko-muslimských manželství a vzájemného soužití.


Plakátky ke stažení zde:
Křesťanstí a islám
Máme se bát islámu?

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
16.1.2024 Dialog s islámem v Ankaře
21.9.2023 Nové objevy ohledně ukrývání Židů během druhé světové války
23.3.2023 Svědectví tureckého jezuity P. Antuana Ilgita, který zažil únorové zemětřesení
12.1.2023 Alianční týden modliteb za jednotu křesťanů
24.2.2022 Náboženství a politika v muslimských společnostech



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil