Články / Aktuality Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jezuité zvou na Dny víry do kostela sv. Ignáce

Sobota, 23.5.2015
Praha. Již tuto sobotu 30. května v Praze začnou Dny víry, které potrvají do další soboty 6. června. Do týdenní evangelizační akce se zapojí také jezuitský kostel sv. Ignáce na Karlově náměstí, ve kterém bude pro návštěvníky především z řad hledajících a nevěřících připraven bohatý program. Vedle komentovaných prohlídek si zájemci budou moci vyslechnout přednášky jezuitů z pražské komunity nebo si prohlédnout několik výstav. Na své si přijdou také děti.


Po dobu celých Dnů víry bude jezuitský kostel sv. Ignáce na Novém Městě pražském otevřen od brzkých ranních hodin až do skončení večerní mše svaté. Příchozím návštěvníkům budou po celou dobu k dispozici věřící z řad kněží i laiků, kteří si s nimi rádi pohovoří o otázkách víry či smyslu lidské existence a zodpoví jejich dotazy. Formou psané modlitby vhozené do krabice zájemci také budou moci svěřit věřícím svůj úmysl, za který by se měli pomodlit, a společně s nimi se k této modlitbě mohou připojit.

V pondělí 1. června a úterý 2. června, vždy v 10:30, si zájemci navíc budou moci nechat požehnat své předměty, jako je růženec, křížek apod., provinciálem českých jezuitů P. Josefem Stuchlým. Každý den se budou v obvyklých časech slavit mše svaté; ve středu v 19:00 jsou zejména hledající mladí lidé srdečně zváni na rytmickou studentskou mši svatou a následné setkání s věřícími vysokoškoláky z VKH Praha v klubu Vzducholoď na nedaleké salesiánské škole JABOK.

Dny víry nabídnou přednášky i komentované prohlídky

Jezuité z komunity při kostele sv. Ignáce si pro návštěvníky také připravili několik krátkých přednášek o modlitbě a církvi, které zazní každý všední den vždy od 13:00 v kostele sv. Ignáce. Rektor kostela P. Josef Čunek promluví dvakrát; v úterý 2. června se bude věnovat tématu Jezuité a církev a ve čtvrtek 4. června se bude tázat po tom, zda umí křesťané kontemplovat. Místní kaplan P. Ladislav Nosek bude přednášet nejprve v pondělí 1. června o tom, co je bible a jak se čte, a ve středu 3. června a v pátek 5. června bude hovořit na téma Co jsou svátosti. V pátek 5. června večer se pod vedením dalšího z pražských jezuitů, P. Jana Regnera, navíc uskuteční Minikurz modlitby a meditace: k čemu to je a jak se to dělá. Zájemci jsou tentokrát zváni do hudebního sálu č. 24 (vstup z Ječné 2).

Po celý týden bude v kostele v čase mimo bohoslužby probíhat také celodenní program. V době od 10:00 do 16:00 budou návštěvníky v kostele vítat dobrovolníci ze společenství Živé kameny, které se zaměřuje na šíření evangelia prostřednictvím památek křesťanského umění. Zájemcům budou nabízet bezplatné komentované prohlídky, jejichž cílem bude ukázat jim na základě krásy sakrálního umění krásu víry. Srdečně zváni jsou všichni zájemci, kteří by se do tohoto mezinárodního jezuitského projektu chtěli zapojit. Bližší informace se dozví na mailu zive.kameny(zavináč)gmail.com. Díky programu Dívej se jinak se pak návštěvníci budou moci seznámit s kostelem z jiného úhlu pohledu a za pomocí detailů výzdoby chrámu si budou moci povšimnout i toho krásného, co by jim jinak uniklo.

Chybět nebudou ani výstavy a program pro nejmenší

Po celý den budou v kostele k vidění také dvě výstavy. Komentovaná minivýstava s názvem K čemu se to používá? nabídne bližší poznání liturgických předmětů a je vhodná i pro nevidomé. Každý den od 10:00 bude přístupná také výstava Via mea, která představí kresby, akvarely a plátna George Radojčiče, jenž trpí Landau-Kleffernovým syndromem; expozice bude doplněna krátkým filmem se svědectvím víry autora.

O víkendu 30. a 31. května je rovněž připraven bohatý dětský program. Po oba dva dny vždy v odpoledních hodinách od 15:00 na zahradě jezuitské rezidence na Ječné 2 na menší i větší děti bude čekat program Missioland, který jim přinese spoustu soutěží, her a výtvarných dílen na téma misií. Děti při něm postaví několikametrový kostel a nemocnici, seznámí se s historickými i současnými misionáři, vyzkouší si mnoho z dovedností správného misionáře a také si položí otázku, proč se misie vůbec dělají. Děti, rodiče i prarodiče rovněž budou moci shlédnout loutkové divadelní představení Noemova archa v podání divadelního studia Bubec.

Podrobný program Dnů víry v kostele sv. Ignáce naleznete zde.

Blázni pro Boha

Při příležitosti Dnů víry a Roku zasvěceného života se v ambitu františkánského kláštera při kostele Panny Marie Sněžné v Praze uskuteční panelová výstava Blázni pro Boha. Výstava poskytne základní informace o jednotlivých řeholních rodinách; k vidění bude od 29. května do 14. června, vždy od 10:00 do 16:00, a představí se na ní také řád jezuitů. V souvislosti s výstavou se v úterý 2. června od 19:15 ve velkém refektáři františkánského kláštera bude konat panelová diskuze s lidmi zasvěcenými Bohu; diskuzi bude moderovat Daniela Drtinová. Po dobu Dnů víry bude otevřena rovněž "řeholní kavárna" nazvaná Františkova kafírna, ve které se zájemci mohou u šálku kávy nebo čaje setkat s živým řeholníkem nebo řeholnicí.

Cílem Dnů víry je oslovit co nejvíce obyvatel města Prahy, představit jim život místní církve, zprostředkovat zkušenost s Kristem a nabídnout navazující program a kontakty. Veškerý program Dnů víry je tedy určen zejména pro lidi hledající, nevěřící a ty, kteří ví o životě církve jen velmi málo. Vítáni jsou však samozřejmě i všichni ostatní zájemci.

Noc kostelů

Dny víry bezprostředně navazují na již tradiční Noc kostelů, která se bude konat v pátek 29. května. Během Noci své brány otevře také kostel sv. Ignáce. Návštěvníci se mohou těšit na několik koncertů - koncert smíšeného komorního sboru Canti di Praga, Českých madrigalistů a studentské scholy Rytmig -, varhanní improvizace Jana Blably a komentované prohlídky kostela. Díky programu Dívej se jinak budou mít návštěvníci možnost blíže se seznámit s kostelem. Pro děti bude v první části Noci připravena hra. K vidění budou také výstavy K čemu se to používá? a Via mea. Návštěvníkům budou rovněž k dispozici věřící z řad kněží i laiků pro zodpovězení jejich dotazů či diskuzi o otázkách víry a smyslu lidské existence.

Podrobný program Noci kostelů u Ignáce naleznete zde.


Plakátky ke stažení zde:
Živé kameny u Ignáce
Blázni pro Boha

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.8.2023 Ze slavnosti svatého Ignáce v pražském jezuitském kostele
7.6.2023 Program Noci kostelů na dvoře jezuitské rezidence
16.4.2023 Jak se modlit s Písmem svatým
2.3.2023 Pomoc Ukrajině v aktuální situaci
27.12.2022 Poutní slavnost v pražském kostele svatého Štěpána



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil