Články / Články Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Úmysly Apoštolátu modlitby na měsíc červen

Pondělí, 1.6.2015
Úmysly Apoštolátu modlitby s krátkými úvahami P. Pavla Ambrose SJ

Pavel Ambros

Úmysl všeobecný: Za imigranty a uprchlíky, aby nalezli přijetí v zemích, do nichž přicházejí, a aby se tam s nimi jednalo s úctou.

Migranti bývají označováni jako „potopa“, která zaplaví Evropu, nebo jako „vetřelci“, kteří svou jinakostí vyvolávají obavy, že ohrožují Evropu. Již jen to, jak o nešťastnících hladu, válečných konfliktů a nelítostného byznysu píšeme a mluvíme, nemůže ujít pozorné křesťanské bdělosti.
Katolíci se vždy chovali jako prakticky uvažující lidé. Uměli a umí vybudovat velká díla pomoci druhým. A učí nadšeně pomáhat. Stačí se podívat na letošní Tříkrálovou sbírku pro charitu. Je kolem nás mnoho dobrých lidí, jen někdy o sobě nevědí.
V křesťanském společenství není nikdo cizincem. Protože každá lidská bytost je Božím dítětem. Je v ní vtištěn Boží obraz. Víme, že nemůžeme vždy pomoci všem, ale o všech můžeme dobře smýšlet a hovořit.

Úmysl evangelizační: Za mladé lidi, aby osobní setkání s Ježíšem vzbudilo v mnoha z nich touhu nabídnout mu svůj život v kněžství nebo v zasvěceném životě.

Duchovní zasvěcení předpokládá Boží povolání. Slovo „duchovní“ znamená všechno to, co nás spojuje s Bohem. A to v člověku působí přítomnost Ducha Svatého. Z tohoto důvodu může být i manuální práce duchovní činností, a to podle stupně, v němž se projevuje božská činnost Ducha Svatého. A naopak, práce duševní může být výkonem lidského rozumu, nemusí být duchovní vůbec.
Ze zkušenosti víme, že do našeho života vstupuje tajemství Božích plánů. Ukazuje to dobře evangelium v podobenství o hřivnách. Od věčnosti Bůh volá člověka, dává mu zvláštní povolání, pro které ho stvořil, aby jej uskutečnil. K tomu mu nabízí vše potřebné.
Darem kněžství vytrhává mladého muže z jeho rodu, aby sloužil Božímu lidu. Darem zasvěceného života volá ženy i muže k většímu připodobnění s Kristem. Dar je vždy nezasloužený, je možné si ho však vyprosit, je-li to k našemu dobru.

Úmysl národní: Za církev, aby byla domovem a školou společenství.

Domov je místo, kde poznáváme, že sem patříme. Nabízí nám jistotu. Prožíváme zde všední dny a svátky, můžeme zde sdílet důvěrnost, radost, bolest. Skutečný domov je tam, kde není jediným měřítkem úspěch. Škola v nejstarší době se chápala jako místo pro volný čas, odpočinek, kterého bylo možné využívat k duševní činnosti.
Objevit tajemství církve jako domova a školy se podaří tomu, kdo má před očima církev jako Tělo Kristovo. V něm se děje to, co v osobě Krista: lidské věci se prožívají božským způsobem a Boží věci prožívají lidským způsobem.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
30.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na květen
30.4.2024 Odčinit, co odčinit nelze?
19.4.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem
3.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na duben
5.3.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil