Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

V mateřském kostele jezuitů zazněla mše k poctě papeže Františka

Středa, 10.6.2015
Řím. Ve středu 10. června večer se v mateřském chrámě Tovaryšstva Ježíšova Il Gesù v Římě uskutečnila světová premiéra Ennia Morriconeho Missa Papae Francisci. Za účasti generálního představeného řádu Adolfa Nicoláse ji pod taktovkou autora provedl římský symfonický orchestr a stočlenný pěvecký sbor.


Nejnovějšího dílo známého italského skladatele vzniklo na objednávku Tovaryšstva Ježíšova u příležitosti 200. výročí obnovení řádu (7. srpna 1814) a k poctě současného papeže Františka, od jehož zvolení na Petrův stolec letos uplynuly dva roky.

Ennio Morricone (nar. 1928) za svou šedesátiletou kariéru hudebně doprovodil více než pět set filmů (mj. známý film Misie o působení jezuitů v Jižní Americe z roku 1986), složil stovku klasických partitur, včetně sakrálních, a za své dílo získal několik Oskarů a dalších prestižních ocenění. Mešní ordinárium pro něj však dlouho odkládanou premiérou.

„Moje manželka mne o mši žádala už dlouhá léta, ale já jsem se k tomu nikdy nemohl rozhodnout. Až jsem jednou potkal rektora jezuitského kostela Il Gesú, blízko kterého bydlím, a do něhož často chodím,“ uvedl Ennio Morricone. „Otec Libanori mne požádal o partituru k oslavám dvoustého výročí znovuobnovení jezuitského řádu. Vzal jsem si čas na rozmyšlenou. Bylo to v roce 2012, poté byl zvolen papež František, první papež jezuita. Tehdy jsem se dal do práce s myšlenkou, že skladbu věnuji jemu a také své manželce Marii,“ dále vzpomíná italský skladatel. „Na zakázce mne nejvíce zaujala skutečnost, že jsem napsal hudbu k filmu Misie, který vypráví příběh jihoamerického misijního působení jezuitů v roce 1750, tedy krátce před jejich rozpuštěním. A nyní se touto skladbou účastním na oslavách obnovení řádu. Považuji tuto souhru okolností za cosi zázračného…“

Před několika dny navštívil Ennio Morricone ve Vatikánu Svatého otce Františka, aby mu předal partituru své skladby. „Vyměnili jsme si dlouhý, tichý pohled. Papež čekal, že mu budu vyprávět o své mši. Ukázal jsem mu první stranu partitury, kde noty utvářejí kříž,“ popsal italský skladatel setkání s Petrovým nástupcem pro italský katolický deník Avvenire (10.6.2015).

Slavnostního uvedení Morriconeho mše se v mateřském kostele jezuitů v Římě zúčastnil generální představený řádu Adolfo Nicolás, někteří členové jeho konzultu a další jezuité z generální kurie. Pod taktovkou autora skladbu provedl římský symfonický orchestr a stočlenný pěvecký sbor, tvořený hudebníky z římské Opery a z Akademie sv. Cecílie. Hudební zážitek na závěr umocnilo velké finále, evokující skladbu Ad majorem Dei gloriam z filmu Misie.


Zdroj/ Foto: RaVat.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.1.2024 Chvilka nad Fiducia supplicans
25.10.2023 Směrem k církvi, která se modlí, je pokorná a naslouchá
23.10.2023 Pro naši hlubší účast na synodě ještě není pozdě
19.10.2023 Synodální církev od nejstarších křesťanských komunit až po současnost
11.10.2023 Duchovní cvičení před zahájením synody



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil