Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Nový bulletin o papeži Františkovi

Neděle, 28.6.2015
Praha. V posledních červnových dnech vychází další číslo bulletinu Jezuité. Při příležitosti letošního druhého výročí zvolení papeže Františka za Petrova nástupce se ohlíží za dvěma lety pontifikátu tohoto prvního jezuitského papeže. Přibližuje ho jako papeže reformátora, který ztělesňuje ideály 2. vatikánského koncilu. K tématu čísla se vážou i oba rozhovory, s českým jezuitou Janem Rybářem a americkým jezuitským historikem Johnem O‘Malleym. Rubrika Osobnost přibližuje skotského mučedníka sv. Jana Ogilvie, v oddílu Jezuité ve světe se Petr Havlíček dělí o své zkušenosti ze služby uprchlíkům na Maltě.


Rubrika Spiritualita přináší dokončení úvahy Franka J. Houdka nad vztahem modlitby a kněžské služby (nejen) u členů jezuitského řádu a nabízí několik životních zkušeností, v jejichž rámci lze odhalit láskyplnou Boží přítomnost uprostřed vlastní služby.

V úvodním příspěvku k tématu čísla představuje Martin T. Zikmund, evangelický farář a zahraniční redaktor Katolického týdeníku, Františka jako papeže reformátora. Vychází především z jeho exhortace Radost evangelia a podtrhuje, že František vybízí k tomu, aby církev byla církví pro druhé, církví, která vychází a která se vůči hříšníkům staví s otevřenou náručí. V anketě se historik Jaroslav Šebek a spisovatelka Kateřina Tučková dělí o to, co sami nejvíce oceňují na papeži Františkovi.

Jan Regner SJ ve svém článku nazvaném Papež, který sjednocuje, přibližuje několik prvků, ve kterých se papež projevuje jako jezuita, a vychází při tom z knihy italského filozofa Vittoria Albertiho. Mezi tyto Františkovy jezuitské rysy se řadí svoboda, jež vychází z mystiky všednosti sv. Ignáce, „nedokončené myšlení“ a antiklerikalizmus. „František se nepodbízí společenské poptávce, hlásá evangelní poselství vhod či nevhod. Především však chce ve svých posluchačích obnovit víru v Boží milosrdenství,“ uzavírá své úvahy šéfredaktor bulletinu Jezuité.

V prvním z rozhovorů přibližuje americký jezuitský historik John O‘Malley souvislosti mezi pontifikátem papeže Františka a odkazem 2. vatikánského koncilu. „František je za posledních padesát let prvním papežem, který se nezúčastnil 2. vatikánského koncilu. Přesto je, podle mého názoru, papežem, který je nejvíce prodchnut duchem tohoto koncilu,“ uvádí americký jezuita.

Druhý z rozhovorů je nadepsán Vrátit církvi radostnou chudobu a svůj pohled na současného papeže v něm poodkrývá Jan Rybář SJ. „Papež opustil palác, ale kolik biskupů opustilo palác? Pokud já vím, žádný. Asi si myslí, že přežijeme papeže a pak to půjde dál v osvědčených kolejích před příchodem Bergoglia. Kdo žije podle evangelia, cítí, že jako pastýř církve by neměl žít v paláci,“ zdůrazňuje český jezuita a známý glosátor.

V rubrice Jezuité ve světě přibližuje Petr Havlíček SJ své téměř tříměsíční působení mezi uprchlíky na Maltě, kam byl vyslán letos na jaře v rámci své tzv. třetí probace. Rubrika Osobnost přibližuje životní osudy skotského jezuity sv. Jana Ogilvie, od jehož mučednické smrti v březnu uplynulo čtyři sta let.

Rubrika Nové knihy přináší recenzi díla Chrise Lowneyho Papež František – Umění vést, které ukazuje, čemu se od prvního jezuitského papeže můžeme naučit v oblasti leadershipu. Následují stručné anotace knihy Cesta kontemplace od známého exercitátora Franze Jalicse SJ a knihy Jak zacházet s mocí z pera provinciála německých jezuitů Stefana Kiechleho SJ.

V rubrice Odešel vzpomínáme na nedávno tragicky zesnulého Severina Leitnera SJ, asistenta otce generála pro střední a východní Evropu. Číslo uzavírají nejnovější zprávy ze života řádu u nás i ve světě.


Bulletin si lze zdarma vyžádat v místech, kde u nás jezuité působí, nebo objednat na adrese redakce(zavináč)jesuit.cz. Archiv čísel z let 2005-2015 je k dispozici ZDE.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
26.4.2024 Hudba je dar a povolání
18.4.2024 Mají jezuité rádi hudbu?
8.4.2024 Téma nového bulletinu Jezuité potěší milovníky hudby
19.12.2023 Nový bulletin Jezuité se věnuje studentské pastoraci
25.9.2023 Bulletin Jezuité o významném výročí české jezuitské provincie



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil