Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Po stopách sv. Ignáce v jubilejním roce

Čtvrtek, 30.7.2015
Manresa. O svátku sv. Ignáce z Loyoly, v pátek 31. července, zahájili španělští jezuité první jubilejní rok ignaciánské poutě z Loyoly do Manresy (Camino Ignaciano). Jubileum otevřela slavnostní mše svatá v Manrese, kde byla nedávno nově zrekonstruována jeskyně sv. Ignáce; vyvrcholí přesně za rok, 31. července 2016. Další jubilejní rok bude následovat v letech 2021 až 2022 při příležitosti 500. výročí obrácení sv. Ignáce a jeho poutě z Loyoly do Manresy.


Ignaciánská poutní trasa (Camino Ignaciano) sleduje cestu, kterou prošel sv. Ignác po své konverzi v Loyoly ze svého rodiště do Manresy, a poutníkům tak dává možnost zažít Ignácovu duchovní cestu. Trasa začíná v místa Ignácova narození, v baskické Loyole. Odtud poutníky vede stovky kilometrů přes malebné hory, neútěšné pustiny a zelené pláně a vrcholí ve městě Manresa poblíž Barcelony a hory Montserrat. Tam Ignác pobýval několik měsíců, prožil tam hluboké duchovní osvícení a sepsal jádro svých Duchovních cvičení.

V Manrese Ignác navázal na předchozí poustevnickou tradici místa a velkou část svého času trávil v primitivní přírodní jeskyni poblíž říčky Cardoner. Na místě jeskyně později v barokním období vznikla kaple, známá jako La Cova (Jeskyně), jejíž umělecká výzdoba byla postupně přetvářena až do počátku 20. století. „Poutníci na Camino Ignaciano půjdou stejnou trasu, kterou šel sv. Ignác“, uvádějí správci kaple. „Projdou mnoha městy, kterými prošel sv. Ignác, budou se modlit v kostelích, kde se Ignác modlil, a budou obdivovat stejné přírodní krásy, které viděl i on.“

Camino Ignaciano bylo ustanoveno jako oficiální apoštolské dílo Tovaryšstva Ježíšova, díky čemuž má být zachováno jeho zaměření na ignaciánskou spiritualitu.

Ignácova jeskyně v téměř původní podobě

V rámci příprav na 500. výročí příchodu sv. Ignáce do Manresa, které připadá na rok 2022, byla obnovena kaple sv. Ignáce tak, aby návštěvníkům umožnila autentický zážitek původního prostoru jeskyně, ale aby současně byly zachovány významné historické a umělecké prvky. Obdobným způsobem byl také roku 1991 obnoven hrad rodiny Loyolů i Ignácovy pokoje, tzv. camerette, v Římě při kostele Il Gesù. Intervence byla hluboce promyšlena ve spolupráci s generálním představeným Tovaryšstva Adolfem Nicolásem, který ji výslovně podpořil během své cesty do Manresy roku 2008.

Během úprav bylo mimo jiné odstraněno mramorové obložení zdí. Jezuité z manreské komunity se domnívají, že tyto změny návštěvníkům lépe přiblíží Ignácovu původní zkušenost. Pro jeskyni jsou charakteristické dva prvky, které odrážejí podstatu ignaciánské spirituality: je zároveň uzavřená a otevřená, spojuje kontemplaci a akci, niternost a otevřenost vůči světu.


Zdroj: Jesuits in Britain, SJWeb.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.10.2023 Sto padesáté výročí jezuitské farnosti v Dánsku
23.2.2023 Na cestě s Ignácem po Svaté zemi
14.12.2022 Nová aplikace Jezuitská pouť
11.10.2022 Večer důvěry u jezuitů v Brně
20.9.2022 Pouť spolupracovníků a přátel jezuitů se vydařila



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil