Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Vatikánskou observatoř povede bratr Guy Consolmagno

Neděle, 27.9.2015
Vatikán. Novým ředitelem Vatikánské observatoře se na základě jmenování papeže Františka stal jezuitský bratr Guy Consolmagno. Dne 18. září vystřídal tento americký planetární vědec ve vedení významné astronomické instituce argentinského jezuitu José Funese, který observatoř řídil od roku 2006.


„Je mi ctí, že mě František jmenoval do této funkce, a své jmenování přijímám s velkou pokorou,“ uvádí na webových stránkách Vatikánské observatoře její nový ředitel Guy Consolmagno. „Můžu jen žasnout nad podivuhodnými věcmi, jichž dosáhli předchozí ředitelé, zejména dva jezuité, kteří byli mými nadřízenými, P. George Coyne a P. José Funes. Z první ruky jsem viděl, jak Duch svatý vedl jejich talent, aby nám dali důvěrněji porozumět tomuto úžasnému vesmíru,“ vzpomíná na své předchůdce americký jezuita.

Guy Consolmagno se narodil roku 1952 a do Tovaryšstva vstoupil roku 1989. Je členem Marylandské provincie. Studoval na Institute of Technology v Massachusetts, působil jako lektor mj. na Harvard College Observatory a v amerických mírových sborech v Keni vyučoval fyziku a astronomii. Je planetárním vědcem a jako astronom působí ve Vatikánské observatoři od roku 1993. Věnoval se především studiu meteoritů a asteroidů a byl kurátorem vatikánské sbírky meteoritů v Castel Gandolfu, která představuje jednu z největších sbírek svého druhu na světě. Bratr Consolmagno je autorem mnoha knih o vědě a víře. Roku 2014 získal prestižní medaili Carla Sagana za schopnost přesně a jasně přibližovat objevy planetární vědy nejširší veřejnosti.

Nádhera hvězd hlásá nádheru jejich Stvořitele

Na základě jmenování papeže Františka nahradil br. Consolmagno dne 18. září ve funkci ředitele astronomické observatoře Svatého stolce argentinského jezuitu a astronoma José Funese, který observatoř řídil od roku 2006. Během Funesových dvou pětiletých funkčních období zahájila observatoř činnost v novém moderním sídle v zahradách papežského letního sídla v Castel Gandolfu a začala probíhat také modernizace vatikánského teleskopu pokročilé technologie (Vatican Advanced Technology Telescope) v Arizoně.

Vatikánskou observatoř oficiálně založil roku 1891 papež Lev XIII, jezuita v jejím čele poprvé stanul roku 1906. Dnes náleží většina jejích zaměstnanců mezi členy jezuitského řádu. Zástupcem ředitele je astrofyzik a český jezuita Pavel Gábor. „Je důležité pamatovat na to, že observatoř byl papežův nápad, ne náš!“ zdůrazňuje její nový ředitel br. Consolmagno. „Ale my tuto práci neděláme jen proto, že ji po nás papež chce. Všechna věda, kterou děláme (…), odráží hodnotu, jež motivuje veškerou naši práci na poli astronomii: pocit radosti. Hvězdy jsou nádherné, a s tímto přístupem je potřeba je studovat. Jejich nádhera hlásá nádheru jejich Stvořitele!“


Zdroj: SJWeb, Jesuits.org, Vaticanobservatory. Foto: Jesuits.org.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
25.3.2024 Univerzitní kaplani se sešli na Maltě
18.3.2024 Vzdělávání ve Středoevropské provincii Tovaryšstva Ježíšova
14.3.2024 Vzdělávání ve Středoevropské provincii Tovaryšstva Ježíšova
6.3.2024 Nová jezuitská škola v Marseille
8.2.2024 Pařížské Centre Sèvres má nový název



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil