Články / Dokumenty Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Dokumenty

         A     A     A

Život a poslání Tovaryšstva v dnešní době

Úterý, 27.10.2015
Prohlášení volitelů 36. generální kongregace z Evropy a Blízkého východu

Redakce Jesuit.cz

Třicátá šestá generální kongregace Tovaryšstva Ježíšova, na které bude zvolen nový generální představený řádu, se sejde a zahájí své plenární zasedání teprve na počátku října 2016. Intenzivní přípravné práce však probíhají již nyní. Po provinčních a regionálních kongregacích se od konce srpna začínají scházet menší dílčí skupiny. Ve dnech 18. až 22. října se setkali volitelé generální kongregace z řad členů jezuitských provincií a regionů v Evropě a na Blízkém východě. Českou jezuitskou provincii na setkání zastupoval její představený, P. Josef Stuchlý.


Volitelé 36. generální kongregace (GK) z Evropy a Blízkého východu se na celé tři dny, od neděle 18. října večer do čtvrtka 22. října ráno, setkali v městečku Ariccia nedaleko Říma. Na setkání přijelo padesát pět volitelů; další tři se museli omluvit kvůli své účasti na synodě o rodině.

Vůbec poprvé je generální kongregace zahajována na úrovni konferencí. Je to výrazem snahy zabezpečit lepší přípravu, hlubší analýzu hlavních otázek a účinnější práci vlastního plenárního zasedání kongregace v říjnu 2016 v Římě.

Den první

Na začátku setkání jsme se přes skype spojili s předsedou koordinačního výboru Evropských jezuitů ve formaci (EJIF), Luisem Palhou, který je na studiích filozofie v Braze. Představil nám naděje a sny ohledně 36. GK, které scholastikové a bratři ve formaci vyjádřili na posledním setkání EJIF v Loyole v severním Španělsku.

Každý volitel pak soukromě rozjímal o svých vlastních nadějích, které vkládá do kongregace. Následovalo sdílení ve skupinách a v plénu.

Odpoledne se diskutovalo o dokumentu „Volání našeho Věčného krále“, který vypracoval přípravný výbor 36. GK. Text představuje meditativní shrnutí materiálu obdrženého od různých provinčních kongregací, které na výzvu otce generála odpovídaly na otázku, jaká jsou volání, jimiž se Věčný král obrací na Tovaryšstvo v dnešní době.

Den druhý

Druhý den začal diskuzí o dokumentu „De statu Societatis“ – kde se nachází Tovaryšstvo v dnešní době − světla, stíny a budoucí perspektivy našeho života a poslání. Jako podněty pro reflexi sloužilo několik krátkých prezentací na téma:

o Evangelizace v sekulárním světě

o Mezináboženský dialog, včetně islámu

o Spravedlnost a povolání sloužit chudým, včetně uprchlíků a migrantů

o Intelektuální apoštolát a volání po hloubce

o Výzva k naší vlastní duchovní obnově, jak individuální, tak komunitní

Tato témata představovala

- hraniční oblasti rozpoznané před nějakou dobou pro konferenci: evangelizace v sekulární době, mezináboženský dialog především s islámem

- oblasti, které Evropa identifikovala jako pole působnosti, kde můžeme pomoci celosvětovému Tovaryšstvu: migrace, intelektuální apoštolát

- hlavní téma objevující se ve 242 voláních rozeznaných provinciemi: naše duchovní a komunitní obnova

Po těchto vstupech opět následoval čas na osobní reflexi, sdílení ve skupinách a plenární zasedání, na kterém jsme shromáždili výsledky svých úvah.

Odpoledne jsme se zabývali dokumentem Relatio praevia, který sestavil přípravný výbor. První část pojednává o obnově naší identity a druhá o řídících strukturách, které jsou k ní nezbytné. Během večerního zasedání nás provinciál Dany Younes a volitel Victor Assouad informovali o aktuální situaci v Sýrii a na Blízkém východě.

Den třetí

Odpoledne volitelé vybrali evropské členy výborů a komisí 36. GK:
Koordinační komise: Stefan Dartman (GER)
Komise De statu Societatis: John Dardis (HIB)
Obnova života a poslání: José Ignacio García Jimenez (ESP)
Obnovené řízení pro obnovené poslání: Juan José Etxeberría Sagastume (ESP)

Každá ze šesti konferencí nominuje jednoho člena do každé z těchto skupin. Koordinační komise, které předsedá otec generál, se poprvé sejde na počátku prosince. Jedním z jejích prvních úkolů bude jmenovat moderátora pro každou z těchto skupin.

Při závěrečné mši jsme se modlili za více než šedesát nových noviců, kteří před nedávnem vstoupili do našich dvanácti noviciátů.

V pátek 23. října 2015



 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
22.4.2024 Otec generál Arturo Sosa SJ v Chicagu
13.3.2024 Setkání evropských jezuitských archivářů
29.2.2024 Pokračuje vyšetřování Rupnikova případu
26.2.2024 Pět let Univerzálních apoštolských preferencí
6.2.2024 Thomas Hollweck SJ novým provinciálem středoevropské provincie



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil