Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Milosrdenství v pohybu

Neděle, 20.12.2015
Řím. Při příležitosti Svatého roku milosrdenství přichází Jezuitská služba uprchlíkům s novým projektem. Nese název Milosrdenství v pohybu (Mercy in Motion) a jeho cílem je umožnit do roku 2020 vzdělávání o 100 tisíc více uprchlíkům, než je tomu v současnosti.


Cílem nové kampaně celosvětové Jezuitské služby uprchlíkům (Jesuit Refugee Service, JRS), nazvané Milosrdenství v pohybu, je nabídnout vzdělávání dalším 100 tisíc uprchlíkům, protože – jak zdůrazňuje mezinárodní ředitel JRS Thomas Smolich SJ – poskytnout lidem vzdělání znamená investovat do míru. „Když papež František loni v březnu oznámil, že se bude konat jubilejní Rok milosrdenství, začala JRS uvažovat o tom, jak by mohla odpovědět na tuto výzvu,“ uvádí otec Smolich. „Vyhlášením Roku milosrdenství papež vyzval nás všechny, abychom obrátili zrak do svého nitra a objevili milosrdenství, které tam můžeme najít a které můžeme projevit těm, kdo ho nejvíce potřebují,“ dodává americký jezuita.

Školní lavice je ten nejkrásnější dárek

Hlavním poselstvím nedávno zahájeného projektu JRS je zdůraznit, že vzdělání náleží mezi lidská práva a že je to způsob, jak budovat mír a podporovat rozvoj pevnější a soudržnější společnosti. Finanční prostředky získané díky kampani Milosrdenství v pohybu budou podporovat rozvoj formálních i neformálních vzdělávacích programů, od základních škol až po univerzity, včetně dalšího vzdělávání učitelů.

Papež František již dlouho vyzývá věřící, aby přijali uprchlíky, a upozorňuje, že svět v současné době trpí „globalizací lhostejnosti“ a ignoruje ty, kdo volají po milosrdenství. „Utrpení druhých však již nemůžeme považovat za samozřejmost,“ zdůrazňuje. Během soukromé audience, při které se v sobotu 14. listopadu setkal se zaměstnanci a přáteli JRS i s několika uprchlíky, papež František JRS povzbudil k celosvětové vzdělávací iniciativě a zdůraznil, že „dát dětem školní lavici je ten nejkrásnější dárek, který jim můžete darovat. (…) Pro děti donucené k emigraci jsou školy místy svobody“.

Školy dětem nabízejí stabilitu

Iniciátoři projektu Milosrdenství v pohybu zdůrazňují, že jako lidské bytosti jsme vydáni na milost a nemilost přírodě, vládám či válce, tedy silám, které stojí mimo naši kontrolu. Kvůli tomu bylo téměř 60 milionů lidí na celém světě nuceno utéci ze svých domovů a být neustále v pohybu. Nemají si s sebou co nést, ale mohou přijímat myšlenky a znalosti, které změní jejich svět. Vzpomínky a vědomosti jsou zásadní, a často jediné věci, které si mohou odnést navždy − věci, které z jejich myslí a srdcí nikdo nikdy nemůže vzít.

Ve stavu nouze je snaha o vzdělávání nejvíce ohrožena. Uprchlíci musí čelit řadě překážek při pokusech o přístup ke vzdělání: od přeplněnosti škol ke xenofobii v hostitelských komunitách. Více než 2,6 miliony syrských dětí nechodí do školy. Pouze 36% dětí z řad uprchlíků na celém světě navštěvuje střední školu a méně než jedno procento má příležitost k vyššímu vzdělání. Školy zajišťují stabilitu, kterou děti potřebují k tomu, aby se vyrovnaly se ztrátou, strachem, stresem a násilím, které prožily. Pobyt ve škole může děti udržet v bezpečí a ochránit je před riziky, včetně sexuálního násilí, náboru do ozbrojených skupin či dětské práce.

„Musíme ukázat milosrdenství těm, kdo jsou vydáni na milost a nemilost vnějším silám. Musíme se mobilizovat ve prospěch těch, kdo jsou v pohybu. Tento jubilejní rok je příležitostí, uvést naše milosrdenství do pohybu,“ vyzývají na svých webových stránkách autoři projektu Milosrdenství v pohybu.


Zdroj/ Foto: Mercy in Motion, SJ in Britain.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.5.2023 Oslava Velikonoc mezi troskami
9.2.2023 Mimořádné zemětřesení v Turecku a Sýrii
20.7.2022 První setkání Taizé v Sýrii
28.12.2017 Byli Ježíš, Marie a Josef uprchlíci?
11.11.2017 Syrský jezuita v Praze hovořil o pronásledování křesťanů na Blízkém východě



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil