Články / Články Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Úmysly Apoštolátu modlitby na měsíc leden

Úterý, 29.12.2015
Krátké úvahy jezuitského teologa Pavla Ambrose

Pavel Ambros

Úmysl všeobecný: Aby upřímný dialog žen a mužů odlišných náboženství přinášel ovoce míru a spravedlnosti.

„Co zůstane z války, z té, kterou prožíváme nyní?“ Trosky, tisíce dětí bez vzdělání, spousty nevinných mrtvých. Spousty. A spousty peněz v kapsách obchodníků se zbraněmi. Ježíš pravil: »Nelze sloužit dvěma pánům: Bohu a mamonu«. Válka je volbou mamonu. »Vyrobíme zbraně, ekonomika se trochu oživí a naše zájmy pokročí.« Existuje pro to jedno nepěkné slovo, které užil Pán: »Zlořečení!«. On totiž řekl: Blahoslavení tvůrci pokoje! Strůjci války, ti kdo válčí, jsou zlořečení, jsou to zločinci. Válku lze v uvozovkách ospravedlnit množstvím důvodů. Je-li však svět ve válce, jako je tomu dnes, je to světová válka rozložená na části, tady, tam a tamhle, všude. Neexistuje ospravedlnění. A Bůh pláče. Ježíš pláče.

Prosme o obrácení srdce právě před již otevřenou branou Jubilea milosrdenství, abychom jásali a radovali se z milosti, že svět znovu objeví schopnost plakat nad svými zločiny a nad tím, čeho se dopouští válkami. (František, Strůjci války jsou zločinci)

Úmysl evangelizační: Aby se prostřednictvím dialogu a bratrské lásky s přispěním Ducha svatého překonala rozdělení mezi křesťany.

„V této době, kdy svět zakouší pocit osiřelosti, nabývá velkého významu to, co nám říká Ježíš: »Nenechám vás sirotky, daruji vám matku«. A jsme také hrdí, že máme matku, která je s námi, chrání nás, provází a pomáhá nám i ve svízelných dobách a ošklivých situacích.“

„Ruští mniši říkají, že během duchovních bouří máme hledat útočiště pod pláštěm svaté Matky Boží. Ona nás přijme, ochrání a postará se o nás. Toto mateřství však Marii přesahuje, je takříkajíc nakažlivé a stává se mateřstvím církve.“

Brány milosrdenství otevři nám, Neposkvrněná Panno Maria, Matko krásného milování a Matko Jednoty, a čisté vody Tvého slitování nechť omyjí naše viny! Z Tebe se věčný Syn věčného Otce narodil na tuto zemi, u Tebe, matko, se my, synové země, zrodíme pro nebe. Dej nám vyrůstat v pravdě a v lásce, v lidi dokonalé podle míry plnosti Kristovy.

Úmysl národní: Ať se ve Svatém roce milosrdenství umíme společně modlit s nekatolickými křesťany a naslouchat slovu Božímu s vědomím vlastních chyb a hříchů a s lítostí nad nimi.

Je nutné se hodně modlit, abychom se nedali nakazit virem pokrytectví, oním farizejským postojem, který vábí svou prolhaností, a přitom stojí ve stínu.

„Pokrytectví je onen způsob života, jednání a mluvy, které nejsou jasné. Možná se usmívají, možná jsou vážné… Nejsou ani světlem, ani tmou. Hadovitě se pohybují tak, že zdánlivě nikoho neohrožují, avšak mají půvab šerosvitu. Ono kouzlo nezřetelných obrysů a nejasných slov, půvab lži a vnějšího zdání. Pokryteckým farizeům Ježíš říká, že jsou plni sami sebe, své marnivosti, že se jim líbí procházet se po náměstích a vystavovat na odiv svou důležitost a vzdělání.“

Nebojte se, je tu Otec, který vás miluje. (František, Pouze modlitba vítězí nad farizejským pološerem)


Více informací o Apoštolátu modlitby naleznete ZDE.

8

 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
30.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na květen
30.4.2024 Odčinit, co odčinit nelze?
19.4.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem
3.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na duben
5.3.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil