Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Na Velehradě se konalo setkání českých jezuitů

Sobota, 9.1.2016
Velehrad. Na slavném poutním místě připomínajícím evangelizaci Slovanů světci ze Soluně Cyrilem a Metodějem se ve dnech 7.-9. ledna shromáždily tři desítky jezuitů v rámci výročního provinčního setkání. Hlavním cílem byly neformální rozhovory, představení zprávy otce provinciála a diskuse nad vybranými tématy, kterými se aktuálně představený českých jezuitů zabývá.


Po zahájení a modlitbě přednesl provinciál Josef Stuchlý zprávu o uplynulém období svého působení v čele provincie. Zmínil mimo jiné také zrušení komunity v Kolíně a Českém Těšíně, transformaci kolínského exercičního domu, řeholní formaci mladších jezuitů, dokončení další etapy oprav na Velehradě, výstavbu varhanního nástroje v Brně a rekonstrukci varhan v Praze, nový projekt promoce povolání, apoštolské plánování, restrukturalizaci provincií a výhled do budoucna. Prostor byl věnován i otázkám a krátké rozpravě.

Součástí provinčního setkání byl i výlet do Vídně, kde účastníci slavili bohoslužbu za nová povolání v kapli zřízené v bývalém studentském pokoji sv. Stanislava Kostky. Tento mladý polský šlechtic ve Vídni studoval se svým bratrem a později uprchl před svou rodinou, která mu chtěla zabránit ve vstupu do jezuitského řádu. Nakonec se mladý Stanislav na popud sv. Petra Kanisia vydal na pěší pouť až do Říma, kde ho do Tovaryšstva přijal tehdejší generální představený sv. František Borgiáš. Stanislav Kostka nakonec zemřel brzy na to v jezuitském noviciátu a stal se patronem nových jezuitských povolání.

Ve Vídni si čeští jezuité po dobrém obědě v restauraci Inigo prohlédli univerzitní kostel, který kdysi patřil jezuitskému řádu. Chrám vybudovaný jako symbol vítězství na Bílé Hoře vyzdobil slavný jezuitský umělec Andrea Pozzo. Účastníci setkání si pak ještě prohlédli katedrálu sv. Štěpána a poté je už čekala cesta zpět na Velehrad.

Poslední den českého provinčního setkání se odehrál ve znamení diskusí ve skupinách. Podněty jednotlivým skupinám nabídl otec provinciál. Prvním byla úcta k Adolfu Kajprovi a otázka zahájení procesu jeho blahořečení, druhým duchovní cvičení, třetím pak vysokoškolská pastorace. Příští provinční setkání se podle sdělení představeného českých jezuitů bude konat na začátku ledna příštího roku.


Fotografie ze setkání si můžete prohlédnout ZDE.
Foto: Tomáš Novák

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
9.1.2024 Provinční setkání českých jezuitů
22.11.2023 Duchovní obnova moravských jezuitských komunit
17.11.2023 Otec generál Arturo Sosa poznával českou provincii
16.11.2023 Svatá Anežka Česká dala přednost chudým před královským dvorem
14.11.2023 Homilie P. Artura Sosy SJ v olomouckém Centru Aletti



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil