Články / Aktuality Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Nová výstava u Ignáce představuje osobnost Adolfa Kajpra

Pondělí, 25.1.2016
Praha. V chrámu sv. Ignáce v Praze si návštěvníci mohou prohlédnout panelovou výstavu o životě a odkazu českého jezuity, novináře a mučedníka komunismu Adolfa Kajpra (1902–1959). Autorem výstavy o tomto svědkovi maximálního křesťanství je profesor fundamentální a dogmatické teologie na KTF UK v Praze Vojtěch Novotný.


Panelová výstava nazvaná „Adolf Kajpr SJ, svědek maximálního křesťanství“ přibližuje život a myšlení českého jezuity, který nepřestává fascinovat tím, jak dokázal spojovat víru v Ježíše Krista a věrnost církvi se schopností číst znamení času, společenskou angažovaností a sociálním cítěním. Kvůli tomu ho nacisté i komunisté považovali za svého protivníka a uvěznili jej v koncentračních táborech (1942–1945) a komunistických žalářích (1950–1959).

Právě ve vězení v důsledku mučení, krutého zacházení a neposkytnutí potřebné lékařské péče P. Kajpr 17. září 1959 zemřel. Ti, kdo jej znali, shodně vypovídají o tom, že byl představitelem maximálního křesťanství a že v nich zanechal dojem svatosti. Také papež sv. Jan Pavel II. představil otce Kajpra jako řeholníka, který i v podmínkách pronásledování dokázal dávat „příklad velké důstojnosti životem křesťanských ctností“ a který „zemřel v pověsti svatosti“.

S kostelem sv. Ignáce je Adolf Kajpr úzce spojen. Sloužil tam svou primiční mši svatou, složil čtvrtý řádový slib a působil tam v pastoraci. Žil v přilehlé řádové residenci na Ječné, kde se také věnoval redakční práci. Tam jej zatkli nacisté – a on se tam po válce vrátil z koncentračního tábora. Jen o málo později jej zatkli i komunisté, kteří ho odvedli přímo ze zpovědnice v jezuitském chrámě. Proto si jej věřící v kostele sv. Ignáce připomínají jako příklad hodný úcty a následování. Vedle panelové výstavy v chrámu naleznou také místo, kde jej mohou uctít.

Panelová výstava „Adolf Kajpr SJ, svědek maximálního křesťanství“ je výstupem dílčího projektu Institucionálního plánu 2015 „Inovace kurzu Atestace z doplňkové vědecké činnosti“. Jeho řešitelem je prof. PhLic. Vojtěch Novotný Th.D. z Katedry fundamentální a dogmatické teologie Katolické teologické fakulty UK v Praze.


O osobnosti Adolfa Kajpra a úctě k němu se více dozvíte na stránkách kostela sv. Ignáce.
Upoutávka k výstavě ke stažení ZDE.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
18.9.2024 Žehnání pomníku P. Adolfa Kajpra SJ v Bratronicích
2.9.2024 Dokument České televize o Adolfu Kajprovi
28.8.2024 Nový pomník v Bratronicích již brzy připomene kněze Adolfa Kajpra
14.5.2024 Maria, Matka Bolestná
13.9.2023 Bohoslužba připomene život a příklad víry P. Adolfa Kajpra SJ



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil