Články / Aktuality Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Změny ve vedení Vatikánského rozhlasu

Pondělí, 22.2.2016
Vatikán. Poslední únorový den opouštějí své funkce ve vedení Vatikánského rozhlasu P. Federico Lombardi SJ, dosavadní generální ředitel rozhlasu, a Alberto Gasbarri, administrativní ředitel tohoto vatikánského média. Ke změně dochází v rámci reorganizace vatikánských médií; rozhlasová stanice současně přejde pod vatikánský Sekretariát pro sdělovací prostředky.


Italský jezuita Federico Lombardi ukončuje svou službu ve Vatikánském rozhlase po pětadvaceti letech. Od roku 1991 v radiu působil jako programový ředitel a roku 2005 byl jmenován jeho generálním ředitelem. V pondělí 29. února vyprší jeho funkční období v čele tohoto vatikánského média; na místě tiskového mluvčího Svatého stolce a ředitele vatikánského tiskového střediska však setrvá i nadále.

Svůj úřad z důvodu vypršení mandátu a odchodu do důchodu zároveň opouští také rozhlasový administrativní ředitel dr. Alberto Gasbarri, dlouholetý organizátor papežských cest. Prefekt Sekretariátu pro sdělovací prostředky, Mons. Dario Edoardo Viganò, v pondělí 22. února uvedl, že v rámci restrukturalizace vatikánských sdělovacích prostředků nebudou do obou zmíněných pozic jmenováni noví lidé a namísto toho budou zřízeny dvě funkce právního zástupce a administrativního vedení Vatikánského rozhlasu. Do obou byl od 1. března dočasně jmenován laik, dr. Giacomo Ghisani, který zároveň působí jako zástupce ředitele Sekretariátu pro sdělovací prostředky; Vatikánský rozhlas bude navenek právně zastupovat a současně zodpovídat za jeho administrativní řízení.

Restrukturalizace vatikánských sdělovacích prostředků by v příštích letech měla vést ke sloučení všech stávajících mediálních a komunikačních subjektů Svatého stolce (Papežská rada pro sdělovací prostředky, Tiskové středisko Svatého stolce, Vatikánská internetová služba, Vatikánský rozhlas, Vatikánské televizní centrum, deník L´Osservatore Romano, Vatikánská tiskárna, Fotografická služba a nakladatelství Libreria Editrice Vaticana) pod papežský Sekretariát pro sdělovací prostředky, který papež František ustavil koncem června loňského roku. Sekretariát současně spravuje webové stránky Vatikánu a twitterový profil papeže Františka.

Proces sdružování médií začal 1. ledna 2016. Pod hlavičku Sekretariátu již přešly vatikánské tiskové středisko a Papežská rada pro sdělovací prostředky. Během letošního roku budou následovat Vatikánský rozhlas a Vatikánské televizní centrum.


Zdroj: RaVat, TS ČBK. Foto: Agi.it.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
12.2.2021 Devadesát let Vatikánského rozhlasu očima střední a východní Evropy
9.7.2018 Dokumentární cyklus Léta letí k andělům o P. Josefu Koláčkovi SJ
7.5.2018 Spuštěna česká verze Vatican News
25.2.2016 Na rovinu
17.6.2012 Vatikánský rozhlas ruší vysílání na krátkých a středních vlnách



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil