Články / Aktuality Dnes je 19. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Zprávy od jezuitů z Bruselu

Úterý, 22.3.2016
Brusel. V úterý 22. března ráno otřásly belgickou metropolí teroristické útoky, které si podle posledních zpráv vyžádaly na třicet mrtvých a zhruba dvě stovky zraněných. Aktuální situaci v Bruselu přibližuje sekretář předsedy evropské konference jezuitských provinciálů José de Pablo.


„Všichni jezuité v Bruselu, naši spolupracovníci a naše instituce jsou v pořádku, nikdo nebyl zraněn,“ uvádí v úterní e-mailové zprávě adresované vyšším představeným evropských jezuitů P. José de Pablo SJ, socius předsedy Konference jezuitských provinciálů Evropy a Blízkého Východu (Conference of European Provincials, CEP) a ekonom této konference, jejímž sídlem, stejně jako sídlem dalších evropských jezuitských kanceláří, je právě Brusel. Podle zpráv z provinčních kurií obou belgických provincií, Severní Belgie a Jižní Belgie a Lucemburska, se nic nestalo ani nikomu z členů obou těchto jezuitských provincií.

„Předseda CEP P. John Dardis odlétal z letiště Zaventem, kde dnes ráno explodovaly dvě bomby, právě včera. Ráno kontaktoval bruselské kanceláře CEP a události sleduje z Malty, kde se účastní zasedání Komise pro africkou a evropskou jezuitskou konferenci,“ informuje v e-mailu Dardisův sekretář José de Pablo.

K třetímu bombovému útoku došlo ve stanici metra Maalbeek v Evropské čtvrti (Quartier Européen) nedaleko jezuity spravované kaple Vzkříšení a sídla Jezuitského evropského sociálního centra (JESC) a kanceláří evropské Jezuitské službě uprchlíkům (JRS-E). Podle sdělení Josého de Pabla jsou všichni spolupracovníci a jezuité, kteří na těchto místech působí, v bezpečí a nikomu se nic nestalo.

„Pokračujeme ve své práci ve městě, kde panuje maximální stav pohotovosti. V ulicích je přítomno mnoho bezpečnostních sil, projíždějí tam sanitky a oblohu křižují vrtulníky. Městská hromadná doprava je zastavena, chvílemi vypadává telefonní či internetové připojení. Situace není chaotická a každý dnes zůstane doma,“ popsal situaci v belgické metropoli v úterý krátce po poledni španělský jezuita.

„Chtěli bychom vyjádřit svou blízkost obětem a modlit se s jejich rodinami během tohoto Svatého týdne. Kéž vzkříšený Pán utiší jejich žal a osvítí nás nadějí na Vzkříšení,“ uzavírá svou zprávu José de Pablo.


Zdroj/ Foto: CEP.
Fotografie zachycuje bruselskou kapli Vzkříšení.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil