Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Brněnská anglická komunita oslavila deset let

Úterý, 19.4.2016
Brno. Při děkovné mši svaté, která se sloužila v neděli 17. dubna v 12:15 v jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie, oslavila deset let své existence brněnská mezinárodní anglicky mluvící komunita, jež se při tomto chrámu pravidelně schází. Po mši bylo přichystáno slavnostní agapé.


Mši předsedal současný jezuitský provinciál Josef Stuchlý, který během svého působení na postu rektora jezuitského kostela v Brně a kaplana pro tamní vysokoškoláky stál při zrodu mezinárodního společenství. Koncelebrovali současní brněnští jezuité František Hylmar a Pavel Bačo a vojenský kaplan Jan Pacner, který komunitě slouží již od počátku. Při příležitosti výročí „Angličané“ vytvořili také kroniku svého společenství, kterou při mši přinesli na oltář spolu s obětními dary. Zástupci různých skupinek a aktivit v rámci společenství (sbor, tzv. social group, charita, děti, mladé páry, příprava na svátosti, duchovní obnovy atd.) k oltáři přinesli rovněž texty reprezentující jejich činnosti. Po mši bylo v přilehlé zahrádce přichystáno slavnostní pohoštění.

Prvopočátky brněnského mezinárodního anglicky mluvícího společenství sahají již do roku 2005, kdy v Brně žijící mladý manželský pár z Afriky poprosil místního biskupa o zavedení mší v anglickém jazyce. Historickým okamžikem ve vývoji společenství byl 24. únor 2006, kdy se tehdejší rektor brněnského jezuitského kostela a kaplan pro vysokoškoláky Josef Stuchlý, kterého otec biskup pověřil slavením anglických mší, setkal s irskou řeholní sestrou Georginou Clarson ze společenství Sester Dítěte Ježíše. Oba dva společně s několika málo cizinci tehdy položili základy současného společenství, které dnes čítá zhruba sto členů a zahrnuje obyvatele všech kontinentů a příslušníky několika desítek národností.

Vedle nedělních anglických mší svatých, které se pravidelně slouží v 12:15 v jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie, pořádá brněnské multikulturní společenství v současné době mnoho dalších aktivit. Pravidelně se konají přípravy dětí a dospělých ke svátostem, lectio divina, duchovní obnovy a duchovní rozpravy, které mají přispívat k formaci dospělých ve víře, ale i nejrůznější společenské akce a výlety. V rámci společenství funguje také skupina maminek a začíná se rozvíjet i skupina mladých mezinárodních manželských párů. Všechny aktivity společenství jsou otevřeny pro nejširší veřejnost; ve společenství jsou velmi vítáni také Češi.


Bližší informace o brněnské anglické komunitě a jejích aktivitách naleznete na jejích webových stránkách. O vzniku a rozvoji komunity se také můžete dočíst v nejnovějším čísle bulletinu Jesuité.

Fotografie z oslavy jsou ke shlédnutí ve fotogalerii.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
22.11.2018 Duchovní hudba v brněnském jezuitském kostele
1.11.2018 Rozezní se varhany jezuitského kostela v Brně
9.10.2018 Manželské večery a příprava na manželství v brněnském jezuitském kostele
1.10.2018 V brněnském jezuitském kostele začne další běh kurzu alfa
15.1.2018 V Brně vznikne socha jezuitského obránce města Martina Středy



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil