Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Ohlédnutí za jubilejním ročníkem Barokních jezuitských Klatov

Úterý, 26.4.2016
Klatovy. O víkendu 22. až 24. dubna se uskutečnil jubilejní desátý ročník Barokních jezuitských Klatov, který se zaměřil na české barokní kazatelství a na koexistenci jezuitského a dominikánského řádu v Klatovech. Vedle historické konference, na které vystoupili přední znalci českého baroka, ať již literárního, hudebního či výtvarného, na účastníky čekala disputace jezuity s dominikánem a komentované prohlídky Pavilonu skla. Významnou součástí setkání byla i barokní hudba, která doprovodila slavnostní mše svaté v jezuitském kostele.


„Když něco velmi dobře běží deset let, je to nepochybně důvod k oslavě a k malému ohlédnutí. Nicméně desátý ročník Barokních jezuitských Klatov byl sám o sobě plný tolika vynikajících vystoupení a emotivních zážitků, že lze spíše konstatovat stále stoupající úroveň a kvalitu celého projektu,“ popisuje své dojmy z jubilejního setkání na webových stránkách spolku Klatovské katakomby, který setkání pořádá, Lukáš Kopecký.

V pátek v podvečer setkání otevřela přednáška jezuitského historika Miroslava Herolda, který se zaměřil na spolužití a vztahy jezuitů a dominikánů v barokních Klatovech. Na závěr celého setkání, v neděli večer v kryptě klatovských katakomb, na téma této úvodní přednášky navázala velmi podnětná a emotivní debata, při níž jezuita Miroslav Herold a provinciál českých dominikánů Benedikt Tomáš Mohelník disputovali o aktuálních otázkách a problémech dnešní společnosti a církve.

Historická konference ve společenském sále klatovské městské knihovny pokračovala v sobotu dopoledne, kdy se soustředila na barokní kazatelství z nejrůznějších pohledů. „Na posluchače nepochybně velmi zapůsobil Miloš Sládek svým svérázným, ale o to přitažlivějším stylem přednášky, reflektující mimo jiné osobnost klatovského barokního děkana a jeho kázání na rozloučenou s městem,“ vzpomíná na Sládkovu přednášku o barokní homiletice a klatovském kazateli Pavlu Josefu Axlarovi Lukáš Kopecký.

Účastníci konference si prohlédli i šumavské barokní sklo

Program letošní jubilejní konference obohatila také návštěva nového klatovského Pavilonu skla (PASK), který se stal pevnou součástí projektu Barokní jezuitské Klatovy. V průběhu soboty a neděle si tam návštěvníci mohli prohlédnout expozici šumavského barokního skla a zaposlouchat se do zasvěceného výkladu její kurátorky Jitky Lněničkové. Výstava s názvem „Český barokní křišťál − sklo, které dobylo svět“ je k vidění až do 15. května.

Duchovními vrcholy setkání byly dvě mše svaté sloužené v klatovském jezuitském kostele Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce. Sobotní podvečerní rekviem celebroval jezuitský provinciál Josef Stuchlý společně s klatovskými kněžími P. Jaroslavem Hůllem a P. Ivanem Pavlíčkem. Mši hudebně doprovodilo klatovské Kolegium pro duchovní hudbu, které pro tuto příležitost nastudovalo teprve v loňském roce objevené dílo Requiem ex Dis od významného klatovského hudebního skladatele a tamního regenschoriho Jana Václava Flašky. Nedělní dopolední mši svatou slavil ve zcela zaplněném chrámu odstupující plzeňský biskup František Radkovský a zazněla při ní Missa Sancti Blasii od Jana Dismase Zelenky.

Barokní jezuitské Klatovy se pravidelně konají od roku 2007. Jejich organizátorem je spolek Klatovské katakomby v čele se svým předsedou a místostarostou Klatov Václavem Chroustem.


Další informace o Barokních jezuitských Klatovech naleznete na webu Katakomby.cz.

Zdroj: Katakomby.cz, ŠumavaNet.cz, Klatovský deník.
Foto: Jiří Strašek

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2019 Barokní jezuitské Klatovy 2019
25.4.2018 Dvanáctý ročník Barokních jezuitských Klatov
1.5.2017 Barokní jezuitské Klatovy již pojedenácté
13.4.2017 V Klatovech se bude diskutovat o duchovním i světském cestování
26.4.2015 V Klatovech se diskutovalo o barokní víře, vědě a literatuře



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil