Články / Články Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Úmysly Apoštolátu modlitby na měsíc květen

Čtvrtek, 28.4.2016
Krátké úvahy jezuitského teologa Pavla Ambrose

Pavel Ambros

Úmysl všeobecný: Aby ženám ve všech zemích světa byla prokazována vážnost a úcta a jejich přínos pro společnost byl náležitě oceňován.

Masové útoky na ženy v Německu na počátku roku všechny zaskočily a oprávněně vyvolaly bouřlivé reakce. V takovém světě nechceme žít. Papež František velmi pohotově zareagoval. Na jeho výslovné přání se zavádí některé změny v obřadu mytí nohou, který je součástí obřadů Zeleného čtvrtka. Pastýři místních církví mohou vybírat „účastníky tohoto obřadu mezi všemi členy Božího lidu“. Zatímco podle dosavadních rubrik Římského misálu mohly být nohy myty pouze mužům či chlapcům, nyní se obřadu mohou účastnit i ženy. Malé, ale nepřehlédnutelné gesto.

Gesto je výrazem lásky. A není lásky bez sdílení, neexistuje izolovaná láska. Pravá láska se nemůže izolovat. Pokud je izolovaná, není láskou, ale duchovním egoismem, který zůstává uzavřen v sobě samém a usiluje o vlastní užitek; je sobectvím. Když projevuje muž úctu k ženě, bariéra egoismu se překonává. Když žena ctí muže, začne ho vidět očima, jakými se na člověka se dívá Bůh.

Úmysl evangelizační: Aby se v rodinách, společenstvích a skupinách rozšiřoval zvyk modlit se růženec za šíření evangelia a za mír.

Pán chce vybudovat své království za spolupráce lidí, a proto potřebuje lidi rozhodné a odvážné. Podle svatého Ignáce požaduje Kristus Král po těch, kdo s ním chtějí jít, aby se spokojili se stejným jídlem, nápojem i oděvem. Žádá po nich, aby snášeli námahy dne a noční bdění, a tak se podíleli na vítězství. Ignác zároveň přirovnává svět ke dvěma vojenským táborům, nad kterými vlají dva různé prapory – Kristův a satanův. Křesťanova volba je zřejmá – následuje Kristův prapor.

Osobní modlitba, zejména modlitba růžence, je podobná vojákovi, který drží hlídku. Modlit se růženec je výsada držet čestnou stráž. Vždyť jsou nám svěřena nejdůvěrnější tajemství z života Kristova.

Úmysl národní: Ať nás mariánská úcta vede k hlubokému duchovnímu životu, modlitbě, naslouchání Božímu slovu a bezvýhradné ochotě vytrvale hledat a ochotně plnit vůli Boží.

Víra nám umožňuje nejen přebývat v Božím přátelství, ale také jít cestou života. Každá pouť na mariánské místo nám toto důležité ponaučení dává. Poutní místa k poctě Panně Marii byla postavena blízko cest. Z našeho hlediska by se to mohlo jevit paradoxně, ticho a hluk se zdánlivě vylučují. Ve skutečnosti však právě v tomto zvláštním aspektu spočívá jedinečné poselství každého poutního místa. Není totiž chrámem soukromým, nepatří nějaké osobě či rodině, nýbrž je příbytkem, který je otevřen všem a stojí takříkajíc na cestě nás všech. Na mariánských poutních místech nacházíme dům poutníků, který nám umožňuje zde zůstávat, přebývat, a zároveň putovat. Připomíná nám, že jsme všichni poutníky a že máme být vždycky na cestě k jinému příbytku, k definitivnímu domovu, vstříc věčnému městu, příbytku Boha a vykoupeného lidstva (Zj 21,3).


Videoposelství papeže Františka k úmyslům AM můžete shlédnout ZDE.

Více informací o Apoštolátu modlitby naleznete ZDE.

8

 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
30.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na květen
30.4.2024 Odčinit, co odčinit nelze?
19.4.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem
3.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na duben
5.3.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil