Články / Články Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Úmysly Apoštolátu modlitby na měsíc červenec

Čtvrtek, 30.6.2016
Krátké úvahy jezuitského teologa Pavla Ambrose

Pavel Ambros

Úmysl všeobecný: Aby se dostalo větší úcty domorodým národům na pokraji přežití a ohroženým v jejich sebeuvědomění.

Není pochyb o tom, že nejchudší vrstvy obyvatelstva světa žijí na periferii afrických zemí v subsaharské Africe. Domorodci v Amazonii se dožadují ochrany deštných pralesů. Ve Spojených státech indiánské kmeny Navahů a Čerokíů, kterých zde žije přibližně šest set tisíc, neuznaly rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států, který stanovil, že manželství mohou uzavírat také osoby téhož pohlaví.

Zvláštní pozornost patří místním komunitám a jejich kulturním tradicím. Ačkoli jsou to menšiny, jejich hlas je často nesmírně důležitý při utváření koncepcí a důležitých projektů týkajících se životního prostoru, které tyto menšiny obývají. Země pro ně nepředstavuje pouze využitelnost – zpeněžitelnou hodnotu, ale dar od Boha. Považují zemi v první řadě za posvátný prostor – tvoří jejich identitu. Avšak namísto užívání země s respektem v různých částech světa jsou právě tyto domorodé menšiny nuceny svoji zem opouštět a uvolňovat ji pro důlní, zemědělské či chovatelské projekty, které si ale mnohdy nevšímají devastace přírody a kultury. Pokud zůstávají tito obyvatelé na svém domovském teritoriu, jsou právě oni nejlepšími hospodáři.

Úmysl evangelizační: Aby církev v Latinské Americe a Karibiku s obnovenou energií a novým nadšením hlásala evangelium v této části světa.

Když se v mexickém Tepeyac ukázala svatému Juanu Diegovi Matka Boží, představila se jako „svatá Maria, vždy Panna, Matka pravého Boha“. Pospíchala vlídně obejmout nové americké národy v dramatické situaci. Matka Boha se stává také pravou Matkou všech lidí: nejenže navštívila tyto národy, ale zůstala s nimi navždy. Zanechala svůj tajemně otištěný posvátný obraz na oblečení svého posla, abychom ji měli dobře v patrnosti. Na její přímluvu se začala křesťanská víra stávat tím největším bohatstvím duše amerických národů, jejíž nejcennější perlou je Ježíš Kristus, pokladem, který se předává a projevuje až dodnes ve křtu mnoha lidí v Latinské Americe, která dala celé církvi papeže Františka.

Úmysl národní: Ať Bůh k sobě přitáhne srdce mladých lidí a pomůže jim poznat a přijmout povolání, které jim vložil do srdce.

V těchto dnech se modlíme za 31. světový den mládeže (25. až 31. července) – Jubileum mladých v Krakově. Toto setkání je jednou z nejdůležitějších událostí celého jubilejního Roku milosrdenství.

Krakov je město svatého Jana Pavla II. a svaté Faustýny Kowalské. Vítá mládež z celého světa s rozpřaženými pažemi a otevřeným srdcem. Obraz Božího milosrdenství je zde uchováván v chrámu v Krakově-Łagiewnikách. Milosrdný Ježíš zde čeká na každého mladého člověka. Každý, kdo sem přijde skutečně či ve své touze jako poutník, může z hloubi srdce říci: „Ježíši, důvěřuji Ti!“ Korunka k Božímu milosrdenství může doprovázet každého křesťana: „Věčný Otče, obětuji Ti Tělo a Krev, Duši a Božství Tvého nejmilejšího Syna a našeho Pána Ježíše Krista na smír za hříchy naše i celého světa.“

Připomeňme, že mottem setkání mládeže jsou Kristova slova: „Blahoslavení milosrdní, neboť oni dojdou milosrdenství“ (Mt 5,7).


Videoposelství papeže Františka k úmyslům AM můžete shlédnout ZDE.

Více informací o Apoštolátu modlitby naleznete ZDE.

8

 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
30.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na květen
30.4.2024 Odčinit, co odčinit nelze?
19.4.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem
3.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na duben
5.3.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil