Články / Články Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Úmysly Apoštolátu modlitby na měsíc srpen

Pondělí, 1.8.2016
Krátké úvahy jezuitského teologa Pavla Ambrose

Pavel Ambros

Úmysl všeobecný: Aby se sport stal příležitostí k bratrskému setkávání mezi národy a významně přispěl k míru ve světě.

Sport je velmi vhodnou branou k objevení krásy života. Může člověka vyvádět z uzavřenosti vlastního já k otevřenosti vůči druhým, k „zapojení do hry“. Člověk se tak učí účasti na životě jiných a překonává sám sebe. To vše napomáhá k tomu, abychom se stávali aktivními členy společnosti a také církve. Sport je důležitý proto, že napomáhá překonávat všechny formy nespravedlivého kastování lidí.

Z druhé strany vrcholový sport nás může snadno „nakazit“ klamným přístupem, který chce dosáhnout ekonomického úspěchu, vítězit za každou cenu, razit individualismus. Obyčejný sport je třeba chránit a obhajovat ho jako zakoušení lidských hodnot. Jestliže je sport prožíván v duchu loajálnosti a solidarity, stává se nástrojem k meziosobnímu setkání.

Úmysl evangelizační: Aby křesťané ve svém následování evangelia vydávali svědectví víry, úcty a lásky k bližnímu.

Jednota křesťanských společenství a rodin je svědectvím toho, že Otec poslal Ježíše ke všem. A dosáhnout jednoty v nějaké křesťanské komunitě, farnosti, biskupství, instituci či křesťanské rodině je snad jednou z nejtěžších věcí – ale také jedním z nejdůležitějších úkolů a největší radostí Ježíšova Srdce! Ďáblovou závistí vstoupil na svět hřích. Jako důmyslný rozsévač rozepří vyvolává sváry a rozděluje, nabádá k rozdělení a očerňování. Víme, že ďábel a hřích mají obrovskou sílu a neustále nás tlačí, abychom byli nejednotní, ale jako křesťané jsme si také vědomi, že nikdo nemůže zvítězit nad jediným Vítězem, Kristem! S touto nadějí radostně prosíme Pána o dar jeho Svatého Ducha, protože jedině On působí skutečnou harmonii, jedině On je slávou našich komunit a rodin a působí skutečnou jednotu. A to je svědectví evangelia pro dnešní svět.

Úmysl národní: Nanebevzatá Matka Boží ať nám vyprosí a upevní v nás jistotu, že víra v Boha a poslušnost vůči jeho vůli jsou největším bohatstvím, radostí, důstojností a krásou člověka.

Maria, matka pečující o Ježíše, pečuje nyní se zanícením a s mateřským bolem o tento raněný svět. S probodeným srdcem plakala nad Ježíšovou smrtí a nyní má soucit s utrpením křižovaných chudých a tvorů tohoto světa, vyhlazovaných lidskou mocí. Zcela proměněná žije s Ježíšem a všechna stvoření opěvují její krásu. Je Ženou „oděnou sluncem, s měsícem pod nohama a s korunou z dvanácti hvězd kolem hlavy“ (Zj 12,1). Nanebevzatá je Matkou a Královnou veškerého stvoření. V jejím oslaveném těle spolu se vzkříšeným Kristem dosáhlo tvorstvo naprosté plnosti svojí krásy. Ve svém srdci nejen „uchovává“ (Lk 2,19.51) celý Ježíšův život, ale také chápe smysl všech věcí. Proto ji můžeme prosit, aby nám pomáhala dívat se na svět moudřejšíma očima (František, Laudato siʼ, 241).


Videoposelství papeže Františka k úmyslům AM můžete shlédnout ZDE.

Více informací o Apoštolátu modlitby naleznete ZDE.

8

 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
30.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na květen
30.4.2024 Odčinit, co odčinit nelze?
19.4.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem
3.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na duben
5.3.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil