Články / Aktuality Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Přihlašování na konferenci o Klementinu a jezuitské vědě je stále otevřené

Čtvrtek, 15.9.2016
Praha. Při příležitosti 400. výročí povýšení jezuitské akademie se sídlem v Klementinu na druhou pražskou univerzitu zvanou Ferdinandova (27. srpna 1616) a 300. výročí narození jezuitského vědce Josepha Steplinga (29. června 1716) pořádá Národní knihovna ČR ve spolupráci s Astronomickým ústavem UK, Ústavem dějin UK a Archivem UK ve dnech 9. až 10. listopadu mezinárodní odbornou konferenci s názvem „Klementinum a jezuitská věda“.


Konference nastíní postavení Klementina ve světě rodící se moderní vědy a jeho roli jako centra společenského, univerzitního a vědeckého života Prahy 17. a 18. století. Mezi hlavní témata příspěvků budou patřit vznik Ferdinandovy univerzity roku 1616, osobnost jezuitského vědce a zakladatele klementinské hvězdárny Josepha Steplinga (1716−1778) a astronomie, meteorologie a přírodní a humanitní vědy v 17. a 18. století.

Mezi řečníky se svým příspěvkem vystoupí například Jean Steinauer z Právnické fakulty Freiburské univerzity ve Švýcarsku, Martin Šolc z Astronomického ústavu UK či Ivana Čornejová z Ústavu dějin UK. Zazní příspěvky jako „Osobnost Petra Canisia“, „Osobnost Josepha Steplinga“ nebo „Klementinum a astronomie 18. století“.

Možnost přihlásit se na konferenci s vlastním příspěvkem je otevřená do 30. září. Zájemci se mohou registrovat a zasílat abstrakty svých příspěvků na mail irena.manakova(at)nkp.cz. Registrační poplatky se nevybírají. Referáty z konference budou otištěny v periodiku Acta Universitatis Carolinae – Historia Universitatis Carolinae Pragensis.


Plakátek ke stažení ZDE.
Zdroj: NKP.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
15.10.2017 Rozmanitosti z historie Království českého
26.10.2016 Konference v Klementinu přiblíží jezuitskou vědu období baroka
6.6.2013 Rakouští jezuité slaví jubileum
5.4.2012 Barokní knihovna po opravě opět otevřena
19.1.2011 Výstava Klementinum v datech a obrazech prodloužena



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil