Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Aulu generální kongregace zdobí díla Marka I. Rupnika

Čtvrtek, 6.10.2016
Vatikán. V rámci dvouletých příprav na plenární zasedání 36. generální kongregace (GK) bylo vedle řady organizačních záležitostí také zapotřebí podniknout některé stavební úpravy a modernizace v budově jezuitské generální kurie v Římě, ve které se koná vlastní zasedání kongregace. Důkladně byla renovována a modernizována kongregační aula, která byla využívaná již při předešlé GK. Svými díly aulu vyzdobil slovinský jezuita, umělec a teolog z římského Centra Aletti Marko Ivan Rupnik.


Stavební úpravy na generální kurii, hlavním sídle jezuitského řádu, které se nachází pouze několik kroků od Svatopetrského náměstí, probíhaly více než dva roky a vyvrcholily letos v létě. V rámci úprav byla od základů obnovena a moderními technologiemi vybavena kongregační aula, která byla využívána již roku 2008 při 35. GK. Budova, která v minulém století nahradila původní historické sídlo kurie, jež dnes tvoří součást mezinárodní koleje del Gesù přiléhající k mateřskému chrámu jezuitů v srdci Říma, se však dočkala také řady drobnějších důkladných modernizací (opravy elektroinstalace a potrubních rozvodů, nové LED osvětlení, nová protipožární opatření apod.)

Vedle vlastní budovy kurie, která běžně představuje domov pro více než padesát jezuitů, je řada delegátů GK, kteří se do Říma sjeli z celého světa, ubytována v sousední budově rezidence zv. Canisius, původním barokním paláci rodiny Barberini. V této budově, která disponuje zhruba devadesáti pokoji, se vedle infirmérie římských jezuitů nacházejí pokoje členů Tovaryšstva, kteří pracují ve Vatikánském radiu, a také pokoje pro hosty. Zbývající delegáti nalezli svůj dočasný domov v různých jezuitských rezidencích ve městě Římě.

Ve všem milovat a sloužit

Nově zrekonstruovaná kongregační hala působí střízlivě a její zařízení je navrženo tak, aby především napomáhalo shromážděným delegátům soustředit se na své úkoly, a aby je nerozptylovalo. Autoři celkové koncepce haly nicméně požádali slovinského jezuitu Marka Ivana Rupnika, aby do prostoru haly umístil několik vizuálních prvků, které by odpovídaly duchu toho, co se v tomto prostoru bude odehrávat. Slovinský umělec, žák kardinála Tomáše Špidlíka a ředitel římského Centra Aletti, v budově jezuitské generální kurie pracoval již dříve, kdy společně se svým ateliérem vytvořil mozaikovou výzdobu kaplí kurie i přilehlého Canisia.

Pro aulu 36. GK otec Rupnik namaloval čtyři velká plátna, vyzdvižená v horní části čelní stěny a jedné ze stěn bočních. Dvě plátna vycházejí z Duchovních cvičení sv. Ignáce a další dvě nesou odkazy na biblické texty. První plátno obohacuje nápis En todo amar y servir (Ve všem milovat a sloužit), což je výraz, který používá sv. Ignác v poslední části svých Duchovních cvičení (DC 233); na to navazuje text na posledním plátně A su divina majestad (Jeho Božské Velebnosti, DC 233). Další dvě malby odkazují na texty Bible, hovořící o lásce či novém stvoření: „Kdo nemiluje, nepoznal Boha, protože Bůh je láska“ (1 Jan 4,8); „Proto zde sténáme touhou, abychom byli oděni šatem nebeským. (…) Kdo je v Kristu, je nové stvoření. Co je staré, pominulo, hle, je tu nové!“ (2 Kor 5, 2,17), atd. Vedle těchto čtyř obrazů vytvořil slovinský jezuita pro nově upravenou aulu GK rovněž krucifix, umístěný po levé straně stolu předsedajících.


Fotografie uměleckých děl, která zdobí kongregační aulu, můžete prohlédnout ZDE.

Zdroj/ Foto: 36.GK

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
22.4.2024 Otec generál Arturo Sosa SJ v Chicagu
13.3.2024 Setkání evropských jezuitských archivářů
29.2.2024 Pokračuje vyšetřování Rupnikova případu
26.2.2024 Pět let Univerzálních apoštolských preferencí
6.2.2024 Thomas Hollweck SJ novým provinciálem středoevropské provincie



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil