Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

První fáze 36. generální kongregace se blíží ke svému závěru

Pátek, 7.10.2016
Vatikán. Od pondělí 3. října diskutují delegáti 36. generální kongregace (GK) o současném stavu Tovaryšstva a v malých mezinárodních skupinách i během dalšího programu se snaží lépe se navzájem poznat. Oproti původnímu programu se společně rozhodli věnovat této fázi o něco více dní. V pátek 7. října společně slavili eucharistii ve svatopetrské bazilice a zvolili sekretáře 36. GK a jeho dva asistenty.


Před vlastní mší prošli členové 36. GK v pátek ráno Svatou bránou vatikánské baziliky, kterou papež František otevřel 8. prosince loňského roku při příležitosti vyhlášení Roku milosrdenství. Symbolika dveří mj. implikuje výzvu udělat krok vpřed a zanechat něco za sebou, což velmi dobře zapadá do okamžiku, kdy se jezuité připravují na volbu svého nového generálního představeného.

Hlavním celebrantem mše, která se v brzkých ranních hodinách slavila v závěru baziliky při stolci sv. Petra, byl filipínský jezuita Bienvenido Nebres, nejstarší člen 36. GK, který se účastnil již několik předešlých kongregací. Ve své homilii se tento jezuitský vědec, matematik a někdejší dlouholetý rektor manilské univerzity soustředil na vztah mezi zkušeností, kterou s Ježíšem učinil sv. Petr, a tím, co s ním zažívají jezuité jako „tovaryši Ježíšovi“. Zdůraznil přitom, že i jezuité jsou zváni odpovědět na Ježíšovu lásku tak jako sv. Petr (srov. Jan 21,15-17).

Lépe se vzájemně poznat

Později v průběhu zasedání delegáti zvolili sekretáře 36. GK a jeho dva asistenty, jejichž hlavním úkolem této skupiny bude připravovat akta kongregace a všechny úřední dokumenty, které budou používat členové kongregace. Sekretářem 36. GK se stal Luis Orlando Torres, jezuita původem z Portorika, který náleží k provincii Střední a jižní Spojené státy a v současné době je rektorem jezuitské mezinárodní koleje del Gesù v Římě. Prvním asistentem sekretáře byl zvolen Agnelo Macarenhas z indické provincie Goa, který působí na generální kurii jako podsekretář Tovaryšstva. Místo druhého asistenta zaujímá Francisco Javier (Patxi) Alvarez ze španělské provincie, jenž pracuje na kurii jako sekretář pro sociální spravedlnost a ekologii.

Členové GK jednomyslně odsouhlasili změnu programu a rozhodli se o něco posunout další fázi kongregace, tzv. murmuratio, která trvá čtyři dny a jejímž výsledkem je zvolení nového otce generála. „Je nás 212 volitelů; ti, kdo od začátku zasedání znali nejvíce členů GK, znají nanejvýš jednu třetinu z nás. Někteří osobně neznali nikoho, protože dříve neměli možnost účastnit se podobných mezinárodních setkání. Dali jsme jasně najevo, že potřebujeme více času, abychom se mohli lépe vzájemně poznat,“ objasňuje aktuální situaci na zasedání 36. GK Arturo Sosa, jeden z generálních konzultorů a delegát pro jezuitské mezinárodní domy v Římě. „Naznali jsme, že je důležité věnovat čas tomu, abychom nalezli společnou řeč, která nám umožní činit rozhodnutí, jež v nás inspiruje Duch svatý. To v jazyce Tovaryšstva nazýváme Boží vůle,“ upřesňuje venezuelský jezuita.


Fotografie ze mše ve svatopetrské bazilice si můžete prohlédnout ZDE.

Zdroj/ Foto: 36.GK

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
22.4.2024 Otec generál Arturo Sosa SJ v Chicagu
13.3.2024 Setkání evropských jezuitských archivářů
29.2.2024 Pokračuje vyšetřování Rupnikova případu
26.2.2024 Pět let Univerzálních apoštolských preferencí
6.2.2024 Thomas Hollweck SJ novým provinciálem středoevropské provincie



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil