Články / Rozhovory Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Rozhovory

         A     A     A

Ve službě nedotknutelným

Pondělí, 6.8.2007
Rozhovor s Lacem Šulíkem o výpravě do Indie

Jan Regner

Již v roce 2005 podpořili slovenští jezuité projekt pomoci lidem v indické Kalkatě. O rok později se jeden z mladých slovenských scholastiků vydal s anglickými středoškoláky na podobnou misi pořádanou britskou jezuitskou provincií. Slovenská provincie se nyní rozhodla pozvat mladé muže ve věku 18 až 35 let k další misijní výpravě, tentokrát k těm nejposlednějším v jižní Indii, kteří jsou odmítáni i vlastní společností.

Laco, jak se vlastně zrodila idea jezdit na letní misii do Indie?

Tato idea vznikla díky zkušenostem dvou slovenských jezuitů, kteří měli možnost krátce působit právě na misiích v Indii. Zatímco Martin Halčák pracoval v roku 2005 v Kalkatě ve spolupráci s misionáři Božského Srdce Ježíšova a misionářek lásky, já jsem se zúčastnil misijní práce v jižní Indii na jezuitské misii v Manvi, kam se opět na měsíc chystáme spolu s patnácti dobrovolníky příští léto.

Kolikrát jste se už na podobnou výpravu vydali?

To záleží na tom, odkdy to budeme počítat. Když započítáme i cesty jednotlivců, tak příští cesta bude už třetí v pořadí. Pokud jde o cíl naší misijní pouti, o městečko Manvi, pak půjde o druhou výpravu za účasti naší provincie.

Jaká byla dosud náplň vaší činnosti v Indii?

Martin působil v Kalkatě mezi nemocnými a umírajícími. Já jsem se vydal mezi chudé dality, ?nedotknutelné?, jak jsou zde často označováni, a pomáhal jsem při budování školy pro jejich děti. Zároveň tam členové naší skupiny učily děti angličtinu, protože v indické společnosti je dosud nepřijatelné, aby se někdo z nedotknutelných, kteří stojí pod úrovní i té nejnižší kasty, vzdělával. Ale právě ve vzdělání vidí jezuité klíč k osvobození těchto lidí z nespravedlivé diskriminace a chudoby.

Kdy a kam se vydáte tentokrát a jaká práce vás tam čeká?

Tento rok nepojedeme, ale usilujeme o to, abychom nasbírali dostatek finančních prostředků na dobudování tamějšího internátu a zároveň mohli přispět k nutričnímu programu na místní misijní stanici. I samotná cesta samozřejmě něco stojí.

Tyto prostředky by bylo jistě možné prostě do indických misií poslat. Nicméně náš projekt je založen na tom, že chceme vytvořit prostor pro osobní zkušenost a kontakt s těmi, kteří si své společenské postavení nevybrali, ale nespravedlivé struktury světa je stále odsouvají na okraj společnosti. Jen díky osobním kontaktům je v tomto koutě světa možné poskytnout systematičtější pomoc. Rádi bychom se na tuto výpravu vydali příští léto, v srpnu. V Indii nás čeká práce na dostavbě internátu pro tamější děti a budeme také pomáhat při výuce angličtiny.

Spolupracujete při vašich projektech s nějakou humanitární organizací?

Celý projekt zatím funguje jen díky naší síti dobrodinců. Nevyhýbáme se však konkrétní spolupráci s nějakou humanitární organizací, případně s lidmi, kteří by nám pomohli při cestě do Indie nebo přispěli na pomoc dětem v Manvi.

Budeme vděční za každou formu podpory, ať už tu duchovní, formou modlitby, tak i materiální. Přijmeme finanční dary nebo i věcné dary, třeba učební pomůcky, sešity a podobně, které bychom při výuce mohli využít. Pomůže nám i to, když nám někdo zprostředkuje kontakty na lidi či instituce, kteří by nám mohly jakkoli poradit nebo nabídnout jakoukoli jinou pomoc.

Chystáte nějaké podobné projekty i do vzdálenější budoucnosti?

Byl bych rád, kdyby se kontakty mezi jezuitskou provincií na Slovensku a indickou Karnatakou dále rozvíjely, ale tak daleko do budoucnosti samozřejmě nevidím. My jsme samozřejmě otevření tomu, aby tento vztah pokračoval. Jak jsem zjistil, existuje v současné době řada dalších evropských provincií, které podporují misie v Africe a v Asii.

Více informací o misijní výpravě do jižní Indie misia.india.googlepages.com


Ladislav Šulík SJ se narodil v Nitře v roce 1980. K jezuitům vstoupil před osmi lety. Po noviciátě v Trnavě a Ružomberku, studoval filosofii v Bratislavě na Teologické fakultě Trnavské univerzity. Potom působil jako učitel náboženství a filosofie na jezuitské střední škole ve Wimbledonu, kde byl zároveň také členem tamějšího pastoračního týmu. V současné době pokračuje v Bratislavě ve studiu teologie.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
14.12.2023 Jezuité pokračují ve své misi v Kyrgyzstánu
4.10.2023 Osobní svědectví scholastika Michaela Petra SJ o práci v Bejrútu
2.10.2023 Animovaný film Arrupe v Japonsku
15.8.2023 Na zkušené v Indii
15.6.2023 Otec Frank Brennan SJ se angažuje v boji za práva australských domorodců



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil