Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Novým generálním představeným jezuitů se stal Venezuelan Arturo Sosa

Pátek, 14.10.2016
Vatikán. Zástupci jezuitského řádu shromáždění v Římě na 36. generální kongregaci (GK) Tovaryšstva Ježíšova zvolili v pátek 14. října dopoledne nového nástupce sv. Ignáce ve vedení řádu. V čele Tovaryšstva stanul venezuelský jezuita Arturo Sosa, který dosud patřil mezi konzultory otce generála a zastával funkci delegáta pro jezuitské meziprovinční domy v Římě. P. Sosa je prvním jezuitským generálem, který nepochází z Evropy. V sobotu 15. října v 10.30 hodin bude společně se všemi jezuity v Římě slavit děkovnou mši v kostele Il Gesù.


P. Arturo Marcelino Sosa Abascal se narodil 12. listopadu 1948 ve Venezuele. Do Tovaryšstva Ježíšova vstoupil 14. září 1966. Po dvouletém noviciátu studoval v letech 1968 až 1972 filozofii na katolické univerzitě Andrés Bello v Caracasu. V letech 1974 až 1977 pokračoval studiem teologie na Papežské gregoriánské univerzitě v Římě. Poslední sliby složil 12. prosince 1982. Roku 1990 získal doktorát z politických věd na Ústřední venezuelské univerzitě v Caracasu.

V letech 1978 až 1996 působil v rodné Venezuele, kde koordinoval sociální apoštolát provincie, vedl jezuitské Centrum Gumilla v Caracasu, které usiluje o sociální spravedlnost, demokracii a ekonomický rozvoj venezuelské společnosti, a zastával funkci šéfredaktora jeho periodika Revista SIC. Roku 1996 se stal představeným venezuelské provincie a tuto funkci vykonával osm let až do roku 2004. V letech 2004 až 2014 byl rektorem katolické univerzity Táchira ve venezuelském San Cristóbalu. Během 35. GK roku 2008 jmenoval tehdejší nově zvolený otec generál Nicolás P. Sosu jedním ze svých generálních konzultorů se sídlem ve Venezuelem. Od roku 2014 P. Sosa působí v Římě, kde se stal také delegátem pro jezuitské meziprovinční domy a díla v Římě, mezi které patří například Papežská gregoriánská univerzita a Papežský biblický institut, ale také mezinárodní jezuitská kolej del Gesù, Centrum Aletti či Vatikánská observatoř.

"Papež František novému otci generálovi již požehnal a společně s ním také celému řádu," telefonuje z Říma představených českých jezuitů Josef Stuchlý, který na 36. GK zastupuje českou provincii. Zvolení nového generálního představeného jezuitů je totiž vždy nejprve oznámeno Svatému otci, který ho musí potvrdit, a teprve pak může být zveřejněno. "Je zajímavé, že otec Sosa je prvním jezuitským generálem, který pochází z Jižní Ameriky. Odtud se také zná s papežem Františkem. Zúčastnili se společně různých jezuitských setkání v rámci Jižní Ameriky i generální kongregace. Když byl otec Sosa rektorem univerzity v San Cristóbalu nedaleko hranic s Kolumbií, zasazoval se o sociální spravedlnost a zapojil se do boje proti obchodu s narkotiky," vypráví dále český provinciál. "V posledních dvou letech byl představeným římských mezinárodních domů, takže jsem jej znal už z dřívějška, například z různé korespondence ohledně studia našich scholastiků v Římě," přibližuje o. Stuchlý.

V pátek 14. října dopoledne se sedmašedesátiletý Arturo Sosa stal třicátým prvním generálním představeným Tovaryšstva Ježíšova. Ve vedení nejpočetnějšího mužského řeholního společenství nahradil Adolfa Nicholáse, který byl zvolen na 35. generální kongregaci řádu (2008) a ve svých osmdesáti letech se rozhodl na úřad rezignovat z důvodu vysokého věku.

V sobotu 15. října v 10.30 hodin bude nově zvolený otec generál Arturo Sosa předsedat děkovné mši svaté v kostele Il Gesù v Římě. Mši, která bude otevřená veřejnosti, bude možno sledovat v přímém přenose na webové stránce 36. GK.


Fotografie ze zvolení P. Artura Sosy si můžete prohlédnout ZDE.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
22.4.2024 Otec generál Arturo Sosa SJ v Chicagu
13.3.2024 Setkání evropských jezuitských archivářů
29.2.2024 Pokračuje vyšetřování Rupnikova případu
26.2.2024 Pět let Univerzálních apoštolských preferencí
6.2.2024 Thomas Hollweck SJ novým provinciálem středoevropské provincie



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil