Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Nový generální představený jezuitů se setkal s novináři

Úterý, 18.10.2016
Vatikán. V úterý 18. října se v aule 36. generální kongregace (GK) uskutečnila tisková konference, na které se nově zvolený generální představený Tovaryšstva Ježíšova poprvé oficiálně představil nejširší veřejnosti. Během setkání s více než sedmdesáti novináři z celého světa hovořil sedmašedesátiletý Venezuelan Arturo Sosa mimo jiné o svém vztahu k papeži Františkovi či o dalším směřování jezuitského řádu a přiblížil také situaci ve své rodné zemi.


Nového otce generála Artura Sosu úvodem tiskové konference představil jeho spolubratr a někdejší tiskový mluvčí Svatého stolce Federico Lombardi, který mimo jiné zmínil, že P. Sosa se jako nejmladší delegát zúčastnil již 33. generální kongregace řádu. Ta se konala v roce 1983 a P. Sosa, tehdejší ředitel jezuitského centra sociálních studií Gumilla ve venezuelském Caracasu, měl během ní možnost setkat se také s Jorge Mario Bergogliem, současným papežem Františkem. Dále P. Lombardi také zdůraznil dobré vztahy mezi P. Sosou a předchozím otcem generálem Adolfem Nicolásem.

Nový otec generál na úvod uvedl, že přestože rozhodně neočekával, že bude zvolen, důvěřuje Bohu a je připraven sloužit Tovaryšstvu a církvi ve své nové roli. Jménem celého Tovaryšstva také vyjádřil vděčnost svému předchůdci Adolfu Nicolásovi, který byl plně oddán své službě a po skončení GK se bude dále řídit pokyny svého provinciála. Zdůraznil rovněž, že se neočekává, že by 36. GK podstatněji změnila základní zaměření jezuitského řádu, které v posledních desetiletích představují služba víře a podpora spravedlnosti. Naopak je zapotřebí nalézt nejlepší a nejefektivnější způsoby, jak sloužit v dnešním různorodém a multikulturním světě a v kontextu, který si žádá mnoho různých typů spolupráce. P. Sosa také zmínil, že dalším úkolem GK bude zvolit tým asistentů a konzultorů, kteří mu budou pomáhat vést světové Tovaryšstvo.

Přispět ke smíření mezi lidmi

Další část tiskové konference byla vyhrazena pro dotazy novinářů. V odpovědi na otázku, jak by popsal situaci ve své rodné Venezuele, P. Sosa stručně objasnil, proč pro tuto zemi, která žije jen z příjmů z těžby ropy, na niž má monopol stát, není snadné dosáhnout skutečné demokracie. Zároveň však zdůrazňoval, že velká část populace doufá ve vytvoření nových mostů, které by všechny spojovaly a umožnily skutečný dialog ku prospěchu všech. Právě Venezuela je jedním z míst, které tolik potřebují usmíření. „Ve všech částech světa cítíme tuto trhlinu, tuto hlubokou ránu, která nás rozděluje a projevuje se i v závažných situacích. Hlasitě se zde tedy volá po smíření. To je pro nás velká výzva, protože jako Tovaryšstvo Ježíšovo, těch několik málo mužů, můžeme alespoň trochu přispívat ke smíření mezi lidmi, které zároveň představuje smíření mezi Bohem a jeho stvořením,“ uvedl na tiskové konferenci P. Arturo Sosa.

Několik otázek se týkalo vztahu otce Sosy k papeži Františkovi a obecněji vztahu jezuitů k papeži. Na otázku, zda by chtěl být považován za „černého papeže“, P. Sosa odpověděl, že toto označení nemá rád. Přítomným dále vysvětlil, že od samotných počátků svého řádu chtějí jezuité sloužit tam, kde je to podle papeže nejvíce potřeba, protože věří v univerzální vizi, kterou má papež jako univerzální pastýř církve. P. Sosa také zmínil, že měl několik příležitostí setkat se s papežem Františkem; nejprve během 33. GK, pak v Argentině jako ředitel venezuelského centra Gumilla během spolupráce s dalšími sociálními centry v Latinské Americe a také v poslední době v rámci svých povinností delegáta jezuitského generálního představeného pro římské meziprovinční díla a domy, mezi něž patří také Papežská gregoriánská univerzita, Papežský orientální institut a Papežský biblický institut. Podle slov P. Sosy bylo jejich setkání vždy srdečné a plodné.

Nový jezuitský generál se také svěřil, že ve své nové roli cítí pokoj; vnímá podporu svých spolubratrů a především Pána. „Tovaryšstvo Ježíšovo je Ježíšovo, a Pán nám tedy neodepře svou pomoc,“ uvedl P. Sosa. Prozradil také, že Tovaryšstvo miluje již od svého mládí, kdy se okamžitě cítil přitahován ignaciánskou spiritualitou.


Zdroj: 36. GK, RaVat
Foto: 36. GK

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
22.4.2024 Otec generál Arturo Sosa SJ v Chicagu
13.3.2024 Setkání evropských jezuitských archivářů
29.2.2024 Pokračuje vyšetřování Rupnikova případu
26.2.2024 Pět let Univerzálních apoštolských preferencí
6.2.2024 Thomas Hollweck SJ novým provinciálem středoevropské provincie



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil