Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Poslední rozloučení s bratrem Josefem Machů

Středa, 19.10.2016
Svatý Hostýn. V pondělí 17. října při zádušní mši svaté sloužené v 11.15 hodin v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně se konalo poslední rozloučení s bratrem Josefem Machů, který odešel k Pánu ve čtvrtek 13. října ve věku 87 let. Zádušní mši sloužil P. František Hylmar. Po bohoslužbě bylo tělo zemřelého bratra Josefa uloženo na místním hřbitově.


Zádušní mši svaté předsedal P. František Hylmar, který rovněž pronesl kázání; koncelebrovalo zhruba dvacet kněží. Společně se členy rodiny a spolubratry z řádu jezuitů se se zesnulým přišly rozloučit také řeholní sestry dominikánky, s nimiž bratr Josef Machů za komunizmu pracoval ve Víceměřicích, a sestry sv. Kříže z Hostýna a také z Kroměříže, kde se o bratra Josefa obětavě staraly v posledních měsících jeho života.

Po mši hostýnský superior Jiří Šolc poděkoval jménem jezuitské komunity za život bratra Josefa Machů a P. Josef Čunek na něj zavzpomínal z pohledu svého (bratr Machů byl jeho biřmovacím kmotrem) a své rodiny. Vzpomínalo se na prostou, živou a radostnou víru bratra Josefa, na jeho pracovitost, přátelskost, trpělivost v nemoci a na jeho věrnou a vytrvalou modlitbu. Život bratra Josefa byl působivým příkladem života cele odevzdaného Bohu a Boží službě.

Rozloučení s rakví po mši svaté v kostele vedl P. Jiří Šolc. Na místo posledního odpočinku na hostýnském hřbitově doprovodila bratra Josefa řada jeho spolubratrů, příbuzných a přátel. Obřad uložení do hrobu vedl P. Josef Čunek.


Fotografie z pohřbu si můžete prohlédnout ZDE.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2024 Desáté výročí smrti P. Franse van der Lugta SJ
20.12.2023 Zemřel P. František Brázdil SJ
27.11.2023 Odvaha překračovat hranice a vracet se „domů“
23.10.2023 V Mnichově zemřel P. Eugen Hillengass SJ
29.6.2023 Neokázale a pilně sloužil



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil