Články / Články Dnes je 12. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Úmysly Apoštolátu modlitby na měsíc prosinec

Středa, 30.11.2016
Krátké úvahy jezuitského teologa Pavla Ambrose

Pavel Ambros

Úmysl všeobecný: Aby byla z každé části světa odstraněna nákaza zneužívání dětí k vojenské službě.

Za dětské vojáky jsou považovány všechny děti, které jsou jakýmkoliv způsobem zapojeny do pravidelné či nepravidelné ozbrojené skupiny. Nejen jako vojáci, nýbrž také jako poslíčci, kuchaři, nosiči nebo sexuální otroci. Bůh miluje maličké duše a učí milovat maličké a slabé také nás. Učí nás tímto způsobem správnému postoji vůči dětem. Když se díváme do jesliček na Dítě Ježíše, na jeho chudobu a bídu, připomínají nám jesličky všechny trpící a zneužívané děti, narozené i nenarozené. Proto myslíme na děti, které jsou jako vojáci vsazeny do světa násilí, které musí žebrat, které trpí bídou a hladem, které nezakoušejí žádnou lásku. Ve všech těchto je betlémské dítě, které nás volá k odpovědnosti. Modleme se v tyto dny, aby se těmto dětem dostalo více našeho zájmu a pomoci. Apelujme na mocné tohoto světa, aby byla respektována důstojnost dětí.

Úmysl evangelizační: Aby evropské národy znovu objevily krásu, dobro a pravdu evangelia, které dává životu radost a naději.

Jeden spisovatel užíval příměr, že dnes je zásadní uskutečnit „transfúzi paměti“. Musíme „pamatovat“, tedy naučit se pohlížet na přítomnost s trochou odstupu a naslouchat hlasu těch, kteří krásu evangelia žili před námi. Paměť nám nejenom dovolí neopakovat chyby minulosti, ale umožní nám, abychom za zkušenostmi, které pomohly našim národům pozitivně překonat krize minulosti, s nimiž se musely konfrontovat, dokázali zahlédnout Pána, který věci sám uspořádává. Taková transfúze paměti nás osvobozuje od tendence chvatně stavět na tekutých píscích bezprostředně viditelných výsledků, které mohou poskytovat snadný, rychlý a prchavý zisk, ale nepředstavují lidské naplnění. Bůh chce přebývat mezi lidmi, ale může tak činit jedině skrze křesťany, kteří jsou Kristem zasaženi, žijí evangelium a nehledají nic jiného. Jedině církev bohatá na svědky může znovu přinést čistou vodu evangelia kořenům Evropy.

Úmysl národní: Ať jako křesťané umíme druhé obdarovávat nejen věcmi hmotnými, ale hlavně bohatstvím pramenícím z naší víry: poznáním Boha, láskou k němu a k bližnímu.

Ježíš nás neposílá na druhý břeh věčnosti samotné, ale vždy nás posílá s druhým. Do nebe vejdeme jen společně. Ale nestačí být jen s druhými. Abychom prošli branou věčnosti, musíme do našich společenství dovolit vstoupit Kristu Zmrtvýchvstalému. Vytváříme rodinu Božích dětí – a to je více než jen pokrevní svazky. Moc Boží lásky neustupuje před ničím, ani před chvějícím se nebem, před hořící zemí a rozbouřeným mořem. Bůh je mocnější a silnější než všechno. Toto přesvědčení dodává věřícímu klid, odvahu a sílu vytrvat v dobrém i v těch nejtěžších zkouškách.


Videoposelství papeže Františka k úmyslům AM můžete shlédnout ZDE.

Více informací o Apoštolátu modlitby naleznete ZDE.

8

 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
30.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na květen
30.4.2024 Odčinit, co odčinit nelze?
19.4.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem
3.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na duben
5.3.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Studentský Velehrad


Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil