Články / Aktuality Dnes je 20. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

V kostele Nejsvětějšího Salvátora byl objeven gotický fragment Krista

Čtvrtek, 2.3.2017
Praha. Průvodcem postní doby se v akademickém kostele Nejsvětějšího Salvátora v pražském Klementinu letos stal drobný fragment výzdoby někdejšího gotického dominikánského kostela sv. Klimenta. Kámen, zobrazující Ježíše Krista v Getsemanské zahradě, byl náhodně objeven v roce 2016. Veřejnosti se představil o Popelci umělců ve středu 1. března a k vidění bude do Velkého pátku 14. dubna.


„Nemohu se ubránit myšlence, že tento nález má charakter znamení,“ uvádí farář pražské akademické farnosti Tomáš Halík, který reliéf považuje za naléhavý vzkaz z dávné minulosti. „V čase, na který padá temný stín násilí, tak jako padl na Ježíše v Getsemanech stín blížícího se utrpení, se v našich rukou nečekaně ocitá šest set let starý reliéf s tváří opuštěného Krista zápasícího v temnotách o věrnost, o sílu vložit svou úzkost a celou svou vůli do vůle toho, který se zdá mlčící a vzdálený. Jak zní vzkaz z Getseman? ʽBděte a modlete se, abyste neupadli do pokušeníʾ, doplňuje pražský teolog.

Kristus mezi námi

Vzácný fragment Krista nalezl loni během úklidu své improvizované zpovědnice pod točitým schodištěm jižní věže kostela Nejsvětějšího Salvátora místní kaplan Petr Vacík. „Luxuju, luxuju, všechno se mi vejde do vysavače, najednou kámen, který se jen přicucne a nejde vyndat,“ popsal náhodný nález unikátní památky český jezuita.

Malý kámen byl ukryt v tzv. sakráriu, nevelké jímce, do které se vylévá voda použitá k omývání posvátných nádob či se tam odkládají zbytky posvátných předmětů, které se nesmí vyhodit do běžného odpadu. V „kanceláři“ farního vikáře, vybavené dvěma křesly a používané především k duchovním rozhovorům a zpovídání, se sakrárium, po dlouhá léta plné střepů a suti, nachází ve výklenku v prostoru mezi oběma křesly. „Skvělé je, že to bylo právě mezi námi – Kristus byl ten třetí, který nás tam celou dobu doprovázel,“ doplňuje Petr Vacík.

Památka na původní kostel

Drobný fragment Krista v Getsemanech (v. 14 cm, přírodní kámen) představuje vynikající uměleckou práci z období vrcholné gotiky u nás a patří mezi nejvýznamnější objevy středověkého umění za posledních deset let. Podle profesora dějin křesťanského umění Jana Royta lze památku datovat do let 1370 až 1380, tedy na počátek “krásného stylu”. Zda je dílem českého či zahraničního mistra, zatím není známé.

Reliéf původně tvořil součást sochařské výzdoby kostela sv. Klimenta (patrně portálu), který ve středověku stával na místě dnešního kostela Nejsvětějšího Salvátora. Jedná se o jediný známý dochovaný zlomek umělecké výzdoby dominikánského kláštera, který ve své době představoval jedno z intelektuálních center Prahy a roku 1420 byl během husitských válek vypálen. Na jeho ruinách a za použití některých částí původního zdiva postavili jezuité, kteří se na místě někdejšího kláštera usadili roku 1556, koncem 16. století současný chrám.

Průvodce postní dobou

Fragment Getsemanské zahrady byl podle návrhu architekta a vedoucího Centra teologie a umění při KTF UK v Praze Norberta Schmidta instalován v presbytáři kostela Nejsvětějšího Salvátora. Vernisáž instalace se uskutečnila o Popelci umělců ve středu 1. března po mši svaté.

Zájemci si vzácnou památku mohou prohlédnout až do Velkého pátku 14. dubna, a to vždy půlhodinu přede mší svatou a půlhodinu po ní. Bohoslužby se u Nejsvětějšího Salvátora konají v úterý v 19:00 hodin a v neděli v 14:00 a 20:00 hodin. Mimo tyto časy si mohou menší skupiny dopředu domluvit i individuální prohlídku (tel.: 222 221 339, e-mail: info(at)farnostsalvator.cz).

U příležitosti instalace vydalo nakladatelství Krystal OP také katalog.


Další informace naleznete na webu akademické farnosti či Centra pro teologii a umění.

Zdroj: Řk akademická farnost Praha, CTU, ČT. Foto: Petr Neubert.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
30.10.2023 Další vývoj případu Marka Rupnika
13.7.2023 Jezuitský divadelní festival v Amiens
23.5.2023 Jezuité a umění
12.4.2023 Barokní jezuitské Klatovy 2023
9.3.2023 Dopis přátelům Centra Aletti



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada

Návrat jezuitů do Prahy


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil