Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Italští a kanadští jezuité se připojují k ekologické iniciativě

Úterý, 16.5.2017
Řím. Dvacet sedm katolických organizací se spojilo v úsilí o snížení spotřeby fosilních paliv – formou odklonu finančních investic z uhlí, ropy a zemního plynu. V iniciativě se angažuje i italská a kanadská jezuitská provincie.


„Potvrzuji spojení italské provincie Tovaryšstva Ježíšova s kampaní na odklon investic z fosilních paliv. Díky tomu bych rád oznámil začátek procesu, v rámci kterého v průběhu následujících pěti let postupně přesuneme naše finanční investice z fosilních paliv,“ uvedl ve svém prohlášení italský jezuitský provinciál Gianfranco Matarazzo.

Devět katolických organizací z celého světa oznámilo 10. května 2017 své rozhodnutí upravit svá investiční portfolia a ukončit investice do společností aktivních v oblasti těžby a zpracování uhlí, ropy a zemního plynu. Jedná se o největší aktivitu v rámci katolické církve v této oblasti.

Zástupci řeholních řádů i církevních diecézí z USA, Velké Británie a Itálie toto oznámení učinili v reakci na nadcházející summit hlav států G7 a na jednání o uplatňování Pařížských klimatických dohod. Podle odborníků jsou fosilní paliva, uhlí, ropa a zemní plyn, hlavním zdrojem skleníkových plynů, díky nimž se mění světové klima. Důsledkem klimatických změn je i to, že ti, kteří patří k nejchudším společenstvím, se propadají do ještě větší chudoby. Rok 2016 byl celosvětově označen za nejteplejším od začátku měření, následován lety 2015 a 2014.

Toto oznámení je považováno za významné i tím, že spojuje významný počet katolických organizací a různé řeholní řády, včetně jezuitů a františkánů, spojených v úsilí na všech úrovních katolické církve. Snaha o odklon investic z fosilních paliv je vnímána jako jeden z velmi efektivních nástrojů boje proti klimatickým změnám. Celosvětově jsou její součástí významná města, univerzity, muzea, penzijní fondy a další organizace a instituce.

Italští jezuité jsou druhou jezuitskou skupinou, která se zapojila do úsilí o přesun investic z fosilních paliv, a tím vyslyšela volání Papeže Františka o ochranu životního prostředí. Prohlášení italského provinciála je v souladu s encyklikou Laudato sì, v níž Svatý otec v květnu 2015 vyzval k péči o náš společný domov. Obdobné oznámení učinila již v roce 2016 kanadská provincie spolu s dalšími šesti katolickými organizacemi. Celkem se do této iniciativy prozatím zapojilo 27 katolických institucí.

Úsilí o odklon investic katolických organizací z fosilních paliv koordinuje „Globální katolická klimatická síť“, která sdružuje 100 katolických organizací, usilujících o naplnění morální povinnosti pečovat o životní prostředí a bránit klimatickým změnám.


Více na stránce EcoJesuit.com a na twitterovém účtu @ecojesuit.
Připravil Juraj Krivošík.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
21.2.2024 Mezinárodní sympozium o duchovních cvičeních a ekologické konverzi
15.11.2023 Summit o klimatu v Dubaji
17.10.2023 Jezuitské centrum spirituality v Keni podporuje ekologii
1.9.2023 Dny vděčnosti za stvoření v letošním roce
9.5.2023 V Irsku se setkali evropští provinciálové



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil