Články / Aktuality Dnes je 19. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jezuité diskutovali o pastoraci povolání v digitální době

Pátek, 12.5.2017
Valetta. Ve dnech 8. až 11. května Malta hostila výroční setkání jezuitů a jejich spolupracovníků zodpovědných za mediální komunikaci a promoci povolání ve svých provinciích. Letos poprvé se obě pracovní skupiny jezuitské konference Evropy a Blízkého východu, které se pravidelně scházejí již několik let, setkaly ke společnému jednání.


„Chceš-li jít rychle, běž sám; chceš-li dojít daleko, jdi s někým“ – toto africké přísloví připomněl účastníkům maltského setkání ve svém dopise předseda evropské konference jezuitských provinciálů (JCEP) John Dardis, který společné setkání obou skupin inicioval, ale kvůli novým povinnostem na generální kurii v Římě se ho nemohl zúčastnit osobně. Své spolubratry a spolupracovníky v poslání vybídl, aby se vzájemně seznamovali s tím, co každý z nich dělá sám za sebe i jako skupina, aby zhodnotili dosavadní spolupráci a uvažovali nad možnostmi společných projektů.

Johna Dardise na Maltě zastupoval jeho sekretář José de Pablo, který mimo jiné prezentoval výsledky nedávného průzkumu, jenž podtrhl nutnost užší spolupráce mezi mediální komunikací a pastorací povolání. P. de Pablo připomněl, že v současné době se velké množství zájemců o vstup do jezuitského řádu s Tovaryšstvem vůbec poprvé seznámí již ne na školách či ve farnostech, ale právě na internetu. Kvalitní mediální komunikace a přítomnost na sociálních sítích jsou proto velmi důležité. Nad konkrétními otázkami pak účastníci diskutovali v malých smíšených skupinkách i v rámci jednotlivých provincií a regionálních asistencí.

Jezuité a nová média

Kromě společných jednání měla každá ze skupin i čas vyhrazený na projednávání vlastní problematiky. Hlavním hostem zasedání pracovní skupiny webmasterů a pracovníků v mediální komunikaci (tzv. skupina JesWeb) byl americký „digitální jezuita“ Robert Ballecer, ve Spojených státech známý z řady světských médií. S účastníky se podělil o svou zkušenost s mediálním pokrytím loňské 36. generální kongregace (36. GK), v jejímž tiskovém týmu měl na starosti video produkci a sociální sítě. Nastínil jim také možnosti, jak být jako jezuita přítomen v médiích a jak oslovit dnešní mladou generaci.

Vedoucí tiskového střediska generální kurie Tovaryšstva Ježíšova v Římě, africký jezuita Patrick Mulemi, přítomné seznámil s historickým vývojem mediální prezentace ústředí jezuitského řádu. Po loňské 36. GK a s příchodem nového otce generála Artura Sosy roste důraz na rozvoj mediální komunikace. Za tímto účelem na generální kurii vznikla nová pracovní skupina, které se zabývá také vytvořením nové webové stránky kurie, resp. světového Tovaryšstva. Na závěr zasedání účastníci z některých provincií (Španělska, Anglie, Irska, Polska atd.) své kolegy seznámili s novými webovými stránkami a dalšími mediálními projekty, zaměřenými mimo jiné i na otázku rozhodování a hledání životního povolání.

Mezi zhruba padesáti účastníky z obou skupin opět nechyběli ani zástupci mimoevropských provincií – Afriky, Austrálie, Spojených států a Kanady. Zatímco skupinu promotorů povolání tvořili jezuité, v početnější skupině mediálních pracovníků byli ve velkém míře zastoupeni laičtí spolupracovnice a spolupracovnice. Příští setkání skupiny JesWeb se uskuteční v květnu 2018 a hostit jej bude nově vzniklá provincie Frankofonní západní Evropa.


Foto: Philip Debruyne

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
6.5.2024 Víkend pro zájemce o jezuitský řád
18.4.2024 Nekonečné Velikonoce
17.4.2024 Jezuitské povolání: výzva k tomu, co je „více“
4.12.2023 Setkání mluvčích řeholních kongregací
9.11.2023 Evropské noviciáty Tovaryšstva Ježíšova přijaly nové členy



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil