Články / Články Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Úmysly Apoštolátu modlitby na měsíc červen

Středa, 31.5.2017
Krátké úvahy jezuitského teologa Pavla Ambrose

Pavel Ambros

Úmysl všeobecný: Za představitele národů, aby se dohodli na rozhodnutích ukončujících obchod se zbraněmi, které jsou příčinou mnoha nevinných obětí.

Papež František je dobrým průvodcem dobou, ve které žijeme. Můžeme se spolehnout na to, že se v jeho slovech odráží působení Ducha Svatého. Stále chce pohnout politiky, ať už mají křesťanskou identitu, nebo usilují o lidsky zralé hodnoty ve světle svého svědomí, aby odolávali tlaku podřizovat se ekonomice a diktátu těch, kteří lobují za zájmy výrobců zbraní, protože za obchodem se smrtí stojí vidina obrovského zisku. Již apoštol Pavel upozorňoval na to, jak důležité je nést v modlitbě ty, kteří mají zodpovědnost a moc (srov. 1Tim 2,1–4). Tak si můžeme některou z veřejně činných osobností – třeba právě tu, která je v očích veřejnosti méně populární – „adoptovat“ a tento měsíc ji častěji doprovázet modlitbou za větší citlivost vůči Božím vnuknutím při rozhodování. Třeba i tehdy, když se bude jednat o vyložené zlo (obchod se zbraněmi). Modlitba je nejmocnější účinná pomoc v neřešitelných situacích.

Úmysl národní: Za naše biskupy, aby vždy podporovali misijní společenství a usilovali tak o ideál prvních křesťanských společenství, ve kterých věřící měli jedno srdce a jednu duši (Evangelii gaudium, č. 31).

Být obrazem, doslova portrétem Pána je v dnešní kultuře, která je obrazy zahlcena, pro křesťanskou misijní činnost stěžejním tématem. Jedině naše podobnost s Pánem k němu druhé přitahuje. Pro postupný otisk tohoto „portrétu“ do nás navrhuje papež František „připravit plátno“ své duše skrze pokoru a mírnost. Pokora znamená být pro Pána „bílým plátnem“: dát mu prostor, aby mohl svůj „portrét“ v mém životě vytvářet.

Mírnost, tedy trpělivost, schopnost navzájem se snášet, na druhou stranu znamená, že dovedeme přijímat různé barvy života: světlé i tmavé, syté i tlumené. Je to ono veliké a široké srdce, které všechny pojímá a nikoho neodsuzuje, neulpívá na malichernostech. Takto se vytvářejí pouta pokoje. Pokora a mírnost nastolují pouto pokoje, tvořící jednotu. Tvůrcem jednoty je Duch Svatý, avšak pouto pokoje toto utváření jednoty připravuje.


Naléhavý úmysl vyhlásí Svatý otec v neděli 4. června.


Videoposelství papeže Františka k modlitebním úmyslům můžete shlédnout ZDE.

Více informací o Apoštolátu modlitby naleznete ZDE.

8

 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
30.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na květen
30.4.2024 Odčinit, co odčinit nelze?
19.4.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem
3.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na duben
5.3.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil