Články / Články Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Ohlédnutí za Xaveriádou 2007

Pátek, 17.8.2007
Peší pouť po Slovenském ráji

Petr Holánek

Tento rok od 23. do 31. července vložila již potřetí naše pětičlenná skupina Čechů svoji duchovní obnovu do rukou jezuitů. Předcházející dvě léta jsme strávili na programu Magis v Německu a letos jsme se rozhodli pro slovenskou Xaveriádu. Byla to nabídka pro mladé lidi, kteří mohli v malých skupinách, poutnických-pěších, cyklistických nebo táborových, pod vedením jezuitů společně strávit jeden týden a věnovat se různým činnostem podle zvolené skupiny. I když jsme téměř všichni měli obavy, že naše fyzická kondice nebude dostačující, přihlásili jsme se do poutnické skupiny. Nakonec jsme byli svými výkony mile překvapeni?

Sraz byl ve Vydrníku na východním Slovensku, kde jsme strávili první dny, nebo spíše noci. Odtud jsme vyrazili do Slovenského Ráje. Navštívili jsme mimo jiné Suchou Belu, Kláštorisko, údolí Hornádu, Tomášovský výhľad, apod. Následující dny jsme přes Spišskou Novou Ves, Levoču (Mariánskou horu), Nižný Slavkov a Jarovnice dorazili do Prešova, kde Xaveriáda vyvrcholila prezentací jednotlivých skupin a společnou mší svatou ve zdejší řeckokatolické katedrále sv. Jana Křtitele v den sv. Ignáce z Loyoly.

Měli jsme možnost procházet krásnou přírodou netradičními cestami a seznamovat se se životem na slovenském venkově. Denně jsme ušli 20?30 km. Poznali jsme pohostinnost místních lidí, kteří nás nikdy nenechali ?umřít hlady?. Střetávali jsme se s východním i západním křesťanským dědictvím, ale také s protestantskou tradicí na východním Slovensku.

Důležitou součásti našeho putování byla duchovní činnost, kterou vedl kněz a studenti teologie. Denní program obsahoval zamyšlení nad Písmem svatým, bohoslužbu, rozhovory s knězem i zajímavé diskuze uvnitř celé naší skupiny. Samozřejmá byla večerní reflexe prožitého dne. V naší patnáctičlenné skupině putovala většina učitelů, a tak o zážitky a legraci nebyla nouze. Jistě se o to zasloužila i minimální jazyková bariéra. Během dne v ?drsném? terénu jsme měli možnost meditovat nad vlastním životem a ?vyčistit? si hlavu. Naše skupina byla velmi sourodá. Věříme, že se nám mezi sebou podařilo navázat skutečná přátelství. Někteří z nás si během putování sáhli na dno sil, ale všichni jsme to zvládli, z čehož máme velkou radost. První setkání po Xaveriádě plánujeme již na říjen.

Závěrem zbývá poděkovat našim bratrům jezuitům, jmenovitě Martinu Halčákovi, Ladislavu Šulíkovi a Štefanu Verbovskému, že se nám po celou dobu věnovali a připravili nám příjemné zážitky, na které jistě nezapomeneme.

 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
27.3.2024 Jezuitský hotel v obci Dobogókő
25.9.2023 Festival katolické mládeže v Kyrgyzstánu
9.6.2022 Katholikentag ve Stuttgartu
25.8.2021 Týden sebepoznávání pro mladé
22.10.2020 Letní duchovní cvičení pro mladé v Chorvatsku



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil